Gazela savinjsko-zasavske regije za leto 2023 je trboveljsko podjetje Metalia, ki ponuja tehnološke rešitve za transport razsutih in sipkih tovorov. Podjetje je nastalo na pogorišču Strojne tovarne Trbovlje in si v sodelovanju z Luko Koper kljub majhnosti izborilo velike projekte.

Zagorje ob Savi, 4. oktobra - Gazela savinjsko-zasavske regije za leto 2023 je trboveljsko podjetje Metalia, ki ponuja tehnološke rešitve za transport razsutih in sipkih tovorov. Podjetje je nastalo na pogorišču Strojne tovarne Trbovlje in si v sodelovanju z Luko Koper kljub majhnosti izborilo velike projekte.

Kot je po današnjem izboru v Zagorju ob Savi sporočila časopisna hiša Dnevnik, ki izbor gazel pripravlja, je podjetje dokazalo, da kljub majhnosti lahko pridobi velike projekte, ki mu jih je zaupala Luka Koper, s temi referencami pa je postalo tudi pomemben tehnološki partner v tujini.

"Iz ugašajočega podjetja lahko iskra strasti zaneti novo podjetniško zgodbo," so v Dnevniku citirali metodološko komisijo za izbor gazele savinjsko-zasavske regije.

Metalia je nastala v začetku 90. let minulega stoletja na ostankih Strojne tovarne Trbovlje. Metalijin prvi res velik kupec, Luka Koper, je njihov partner še danes. Prek njega so postali tudi pomemben tehnološki partner mednarodnemu podjetju in z njim prodrli v najpomembnejše evropske železarne in termoelektrarne. V tujini ustvarijo polovico prihodkov iz prodaje, so pojasnili v Dnevniku.

Podjetje, ki šteje 19 zaposlenih, je lani ustvarilo 92.492 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je skoraj dvakratnik povprečja v panogi, prihodke iz prodaje pa so od 2017 do 2022 skoraj potrojili z 1,8 milijona evrov na blizu pet milijonov evrov. Za petino nad povprečjem dejavnosti so tudi plače zaposlenih.

Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili žalski Vodotehnik, ki se ukvarja z izdelovanjem opreme in projektiranjem na področju vodooskrbe in ravnanja z odpadnimi vodami, pomemben igralec na trgu pa je tudi na področju namakalnih sistemov, ter družinsko podjetje Skitti iz Izlak z več kot 50-letno zgodovino, ki izdeluje sestavne dele za več panog, med drugim za avtomobilsko in elektro industrijo.

Šestim regionalnim izborom, tokratni je bil četrti, bo sledil še izbor nacionalne gazele. Projekt promocije hitro rastočih in uspešnih podjetij letos praznuje 23-letnico.

VIR: STAkrog