Potovanje proti pomembni 30. obletnici.

Potovanje proti pomembni 30. obletnici.

Sarajevo v času Sarajevo film festivala postane pravi kulturno turistični raj. Obiskovalci dobijo priložnost za nepozabno doživetje mesta v njegovi najljubši luči. Letos sem festival preživela kot v filmu: ne samo da sem uživala v nenehnih prireditvah, ampak sem dobila tudi akreditacijo za novinarje. Imela sem čast pogovarjati se z organizatorji in celo intervjuvati dr. Elmo Tataragić, eno izmed ključnih oseb festivala.

Od nostalgičnih gondol do srčnih ljudi

Spomini na olimpijsko Sarajevo 1984


Med festivalom je iz Slovenije priletela prijateljica, ki je želela Sarajevo spoznati skozi oči domačinke. Seveda, kdo bolje pozna mesto kot nekdo, ki je tu odrasel? Med raziskovanjem mesta sva se odpravili tudi na Trebević z gondolo prenovljene vzpenjače, kjer me je presenetila prava nostalgična flashback epizoda. Poleg novih, bleščečih gondol so postavili tudi nekaj “muzejskih” iz časa moje mladosti. Te “pločevinke” na žicah so bile tako majhne, da sem se začudila, kako smo se sploh vsi stlačili noter!

Spomini so začeli prihajati na površje; npr. kako smo včasih bili še bolj navdušeni, če je elektrika odpovedala, ker smo v naši mali pločevinasti gondoli z olimpijskim znakom iz 1984 leta lahko preživeli več časa za druženje tako viseč v zraku – kot neka filmska zvezda v suspenzu!

Sarajevski filmski festival kot upanje prihodnosti

Sarajevo je res kraj, kjer se preteklost in prihodnost srečujeta na najbolj nepričakovane načine. To mesto je kot stari film z novim zaključkom; vedno vas preseneti. In ni boljše manifestacije tega duha mesta kot njegov znameniti Sarajevo film festival (SFF). Ustanovljen je bil leta 1995, ko je bilo Sarajevo še vedno oblegano med vojno v Bosni in Hercegovini. Kljub grozovitem stanju in vojni, je Mirsad Purivatra, ustanovitelj festivala, prinesel upanje mestu ter njegovim prebivalcem.

Od njegovega skromnega začetka v obleganem Sarajevu je festival doživel impresivno metamorfozo. Skozi leta se je število prijavljenih filmov eksponentno povečevalo, kvaliteta prikazanih filmov pa je postavila Sarajevski filmski festival ob bok nekaterim najprestižnejšim festivalom v Evropi.

Skozi oči Elme Tataragić, scenaristke in selektorice tekmovalnega programa za igrani film

dr. Elma Tataragić


Ob bližajoči se 30. obletnici SFF je pričakovanje v zraku. Organizatorji načrtujejo retrospektivo najpomembnejših filmov, ki so bili prikazani v preteklih letih. Organizirali bodo tudi serijo panelnih razprav s preteklimi zmagovalci. Vse to ponuja pravo priložnost za pogovor z dr. Elmo Tataragič, scenaristko, predavateljico in selektorico za SFF.

 

»Razvijala sem se paralelno kot selektorica in scenaristka. Začela sem že pri 17 letih, ko sem šele vstopila v ta svet, in oba poklica sta se razvijala vzporedno. Vsaka vloga vpliva na drugo. Vendar je pomembno poudariti, da ne odločam sama. Delam s skupino, s katero skupaj gledamo in analiziramo filme. Čeprav je film subjektivna umetnost, se trudimo ohraniti objektivnost v našem delu, tako kot vsi filmski festivali. Ko ustvarjam svoje filme, mi selektorsko oko pomaga oceniti njegov potencial. Ko gledam 200 celovečernih filmov in izbiram le 8, ni enostavno zavrniti filmov, še posebej, ker mnoge avtorje poznam. Moje izkušnje v filmski industriji mi pomagajo razumeti prizadevanja in žrtvovanja avtorjev ter pomen promocije filma na velikih festivalih,« opiše Elma svojo poklicno pot in proces izbora osmih filmov za tekmovalni del programa SFF.

Film naj ponudi svež pogled na svet

Praktično nemogoče in tudi neobičajno za filmsko industrijo je podati povratno informacijo in komentarje k neizbranim prijavljenim filmom (200 celovečernih filmov in 550 kratkih filmov je bilo npr. letos na EFF). »A če mi nekdo piše po elektronski pošti, mu bom vedno odgovorila,« pravi Tataragić.

Glavni poudarki oz. merila za izbor filmov letošnjega tekmovalnega programa so, »da iščemo dober film. Ne iščemo popolnosti, ker popolni filmi ne obstajajo. Vendar želimo, da film ponuja svež pogled na svet in prinaša nekaj novega,« pojasni Elma. Čeprav so merila konstantna, so »filmi vedno različni,« še poudari selektorica tekmovalnega programa.

SFF podpira mlade ustvarjalce iz BiH

»Podpora mladim talentom je bila pomembna od samih začetkov. Že na prvem festivalu smo imeli projekcijo za otroke med vojno. Danes imamo mnogo programov za mlade, vključno s TeenArena, Talents Sarajevo in programom za študentske filme iz BiH. Prav tako preko CineLink Industry Days ponujamo laboratorije za mlade producente. Ta podpora mladim je osrednji del našega dela,« srčno izpostavi Elma.

V pričakovanju 30. obletnice SFF

Vidimo se na 30. SFF


Elma Tataragić izpostavi, da je izbira filmov neprekinjen proces, ki se začne takoj ob zaključku festivala. »Obiskujemo druge festivale, gledamo filme in sledimo novostim v industriji. Intenzivnejša faza selekcije traja od aprila do junija,« opiše Elma sam proces. »Ko je selekcija končana, si vzamem kratek premor od gledanja filmov in berem knjige, da bi se mentalno osvežila in napolnila baterije za naslednjo sezono. V tem procesu je vedno nekaj nenavadnega, novega in vznemirljivega,« se veseli Tataragić. Prihodnje leto je zaznamovano še posebej v tem duhu, saj prinaša 30. obletnico SFF.

»Predstavljajte si magičnost filmske umetnosti in strast, ki jo vnašamo v vsak segment našega festivala. Predstavljajte si to energijo, pomnoženo s 30. Želimo vas popeljati na to potovanje z nami. Zato vas, dragi_e bralci_ke in ljubitelji_ce filma, iskreno vabimo, da postanete del naše velike proslave, da občutite duha, tradicijo in inovacije Sarajevskega filmskega festivala,« ob koncu povabi Elma. Ne zamudite, saj filmskih čarovnij nikoli ni preveč!

Kdo je Elma Tataragić: s srcem predana filmu

Elma Tataragić, rojena leta 1976, je scenaristka, predavateljica in selektorica za Sarajevo Film Festival. Poudari, da nima specifične vrste filmov, ki bi jih izpostavila kot posebej ljube. »Zaradi narave mojega dela gledam veliko različnih filmov. Čeprav nimam stalnega favorita, so name zelo vplivali filmi Jima Jarmuscha, Thomasa Vinterberga in Larsa von Triera,« opisuje Elma, ki je na Akademiji za scenske umetnosti v Sarajevu diplomirala leta 2001. Na isti fakulteti je magistrirala leta 2010 in doktorirala leta 2014 na temo adaptacije književnih del v filme. Je selektorica glavnih tekmovanj na Sarajevskem filmskem festivalu in članica selekcijskega odbora za CineLink Industry Days. Sodelovala je pri številnih filmih, kot so PRVO SMRTNO ISKUSTVO in SJEVER JE POLUDIO. Je tudi avtorica in producentka filma SNIJEG, ki je bil predstavljen v Cannesu leta 2008. Poučuje na Akademiji za scenske umetnosti v Sarajevu in je prejemnica več nagrad. Objavila je dve knjigi o pisanju scenarijev. Trenutno dela na več scenarijih za filme in TV serije. Med letoma 2001 in 2019 je bila generalna sekretarka Združenja filmskih delavcev BiH in leta 2019 je bila izbrana za predsednico tega združenja.

SFF: mednarodni ugled, povezovanje filmskih profesionalcev in mladih talentov

Z leti je SFF pridobil mednarodni ugled in postal eden najpomembnejših filmskih festivalov v jugovzhodni Evropi. Znan je po tem, da promovira regionalne filme in ustvarjalce, obenem pa privlači mednarodne goste in producente. Glavna nagrada za najboljši film festivala je Srce Sarajeva. SFF je odigral ključno vlogo pri oblikovanju številnih filmskih ustvarjalcev v celotni balkanski regiji. Z izobraževalnimi programi, mojstrskimi tečaji in omrežnimi dogodki je festival neprestano vlagal v naslednjo generacijo talentov. Mnogi od njih so zdaj priznani filmski ustvarjalci, ki svoje filme predstavljajo na največjih svetovnih festivalih.

Osrednji segment festivala, CineLink, povezuje producente, režiserje in druge filmske profesionalce. S svojo ključno vlogo spodbuja financiranje in koprodukcije v regiji, kar filmskim projektom omogoča uresničitev njihovega polnega potenciala. SFF ne pozablja niti na naslednjo generacijo filmskih talentov. Talent Campus je platforma za mlade in nadarjene filmske ustvarjalce, kjer se lahko udeležijo delavnic, mojstrskih tečajev in se povezujejo z veterani filmske industrije.

Spletni portal Navdihni.me  in ureja Insights d.o.o., družba za odkrivanje in razvoj potencialov. Tiskano revijo lahko kupite tukaj in s tem podprete navdihujoče zgodbe tudi v prihodnje. Lahko si pa izberete tudi e različico, če želite. Če vas zanima osebnostna rast in razvoj kariere v sozvočju z vašim poslanstvom, bomo veseli vašega kontakta.

Foto: osebni arhiv avtorice in sogovornice

VIR: Navdihni.me