Dogodek služi kot platforma za izmenjavo raziskovalnih dosežkov, ki bodo izboljšali napredno polprevodniško tehnologijo Samsung

Dogodek služi kot platforma za izmenjavo raziskovalnih dosežkov, ki bodo izboljšali 
napredno polprevodniško tehnologijo Samsung

Ljubljana, 8. november 2023 – Podjetje Samsung Electronics je odprlo dvodnevni forum Samsung AI, na katerem predstavlja najnovejše raziskovalne dosežke na področju umetne inteligence (AI) in računalniškega inženiringa (CE), ki prispevajo k izboljšanju polprevodniške tehnologije podjetja naslednje generacije. 

Prvi dan sedmega foruma Samsung AI se je udeležilo več kot 1000 udeležencev, med njimi vodilni akademiki, strokovnjaki iz panoge, raziskovalci in študenti. Prvi dan foruma je potekal v kongresnem centru Suwon v južnokorejskem mestu Gyeonggi-do, njegova osrednja tema pa je bila obsežna umetna inteligenca za boljši jutri. Prvi dan je forum gostil Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT). Drugi dan gosti Samsung Research, forum pa poteka v kampusu Samsung R&D v Seulu v Južni Koreji.

Kye Hyun Kyung, predsednik in izvršni direktor oddelka Device Solutions (DS) podjetja Samsung Electronics, je v uvodnem nagovoru dejal: "V zadnjem času je v ospredju tehnologija generativne umetne inteligence, saj nam ponuja možnosti za odkrivanje novih rešitev in reševanje dolgotrajnih izzivov. Hkrati pa se povečuje potreba po poglobljenih raziskavah o varnosti, zanesljivosti in trajnosti umetne inteligence." O dogodku je Kyung dodal: "Pričakujemo, da bo ta forum, na katerem so se zbrali vrhunski svetovni strokovnjaki, platforma za razpravo o načinih za ustvarjanje svetlejše prihodnosti s pomočjo tehnologij umetne inteligence in polprevodnikov."

Predlagana varna smer raziskav umetne inteligence: skupna prihodnost polprevodnikov na osnovi LLM
Prvi dan foruma Samsung AI 2023 je obravnaval dve ključni temi: LLM in preoblikovanje umetne inteligence v industriji ter obsežno računalništvo za LLM in simulacije.

Priznanja izjemnim raziskovalcem in študentom
Med forumom je Samsung organiziral tudi podelitev nagrad Samsung AI Researcher Award in Samsung AI/CE Challenge, na kateri so razglasili zmagovalce. Namen teh priznanj je nagraditi perspektivne raziskovalce, univerzitetne študente in diplomante, ki se uveljavljajo na domačem trgu.

Samsung nagrade za raziskovalca leta na področju umetne inteligence so bile podeljene petim raziskovalcem na področju umetne inteligence. Nagrade so prejeli: profesor Connor Coley s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu, profesor Jason Lee z Univerze Princeton, profesorica Emma Pierson z Univerze Cornell, profesor Xiang Ren z Univerze Južna Kalifornija in profesorica Virginia Smith z Univerze Carnegie Mellon. 

Med prejemniki priznanj je tudi profesor Lee, ki se ukvarja s teoretičnimi in uporabnimi raziskavami, vključno z globokim učenjem, ojačanim učenjem in optimizacijo. Zlasti njegovo delo je bilo visoko ocenjeno zaradi prispevka k razvoju raziskav umetne inteligence po vsem svetu z objavo več izjemnih člankov o optimizaciji. 

Na izzivu Samsung AI/CE Challenge, na katerem je sodelovalo 1481 učencev, ki so sestavljali 410 ekip, je zmagalo 16 ekip. 

Doktorski študent Keondo Park z Graduate School of Data Science Nacionalne univerze v Seulu, član zmagovalne ekipe, je povedal: "Med neposrednim izvajanjem našega projekta umetne inteligence smo lahko poglobljeno raziskali možne težave. Izziv AI/CE je bil dobra priložnost za razširitev naših raziskovalnih obzorij."

Poleg tega je SAIT predstavil izbor vodilnih raziskovalnih člankov in razstave raziskovalnih projektov na področju umetne inteligence in CE. Za udeležence je pripravil tudi programe mreženja, s katerimi so se lahko vključili v pomembne ekosisteme AI in CE.

2. dan foruma Samsung AI 2023
Dr. Hyung Won Chung iz podjetja OpenAI, ki se ukvarja z raziskavami in uvajanjem umetne inteligence, je v svojem govoru z naslovom Veliki jezikovni modeli (v letu 2023) (Large Language Models (in 2023)) pojasnil delovanje velikih jezikovnih modelov (LLM) in obravnaval izzive, s katerimi se soočajo na posameznih stopnjah, ter njihovo nadaljnjo pot. 

Popoldan so podiplomski študenti z uglednih domačih univerz, ki se ukvarjajo z raziskavami umetne inteligence, predstavili svoje prispevke, ki so bili objavljeni v vodilnih mednarodnih revijah o umetni inteligenci. Predstavili pa so tudi svoje prihodnje raziskovalne usmeritve.

Ekipa, ki jo je vodil profesor Seung-won Hwang z Nacionalne univerze v Seulu, je predstavila učinkovito tehnologijo za generiranje in iskanje kode z uporabo generativne umetne inteligence, medtem ko je ekipa profesorja Gunhee Kima predstavila tehnologijo prostorskega sklepanja z uporabo multimodalnih pristopov. 

Pri zaključnem predavanju so se udeleženci poglobili v Samsung Gauss in tehnologije umetne inteligence v napravah, ki uporabljajo ta model. Model sestavljajo jezik Samsung Gauss, koda Samsung Gauss in slika Samsung Gauss, poimenovan pa je po Carlu Friedrichu Gaussu, legendarnem matematiku, ki je vzpostavil teorijo normalne porazdelitve, ki je temelj strojnega učenja in umetne inteligence. Poleg tega ime odraža končno vizijo modelov podjetja Samsung, ki je črpanje iz vseh pojavov in znanja na svetu, da bi izkoristili moč umetne inteligence za izboljšanje življenja potrošnikov po vsem svetu. 

Samsung Gauss, generativni jezikovni model, povečuje učinkovitost dela, saj olajša naloge, kot so sestavljanje e-poštnih sporočil, povzemanje dokumentov in prevajanje vsebine. Prav tako lahko izboljša uporabniško izkušnjo, saj omogoča pametnejše upravljanje naprav, ko je vgrajen v izdelke.

Samsung ne razvija le tehnologij umetne inteligence, temveč izvaja tudi različne dejavnosti, ki zagotavljajo varno uporabo umetne inteligence. Z ekipo AI Red za umetno inteligenco Samsung še naprej krepi sposobnost aktivnega odpravljanja in spremljanja vprašanj varnosti in zasebnosti, ki se lahko pojavijo v celotnem procesu, od zbiranja podatkov do razvoja modela umetne inteligence, uvajanja storitev in rezultatov, ustvarjenih z umetno inteligenco, pri čemer upošteva načela etike umetne inteligence.

Uradni videoposnetek foruma Samsung AI 2023 bo od 16. novembra na voljo na Samsung YouTube kanalu.

 ###

O podjetju Samsung Electronics
Samsung navdihuje svet in oblikuje prihodnost s transformativnimi idejami in tehnologijami. Podjetje na novo opredeljuje svet televizorjev, pametnih telefonov, nosljivih naprav, tabličnih računalnikov, digitalnih naprav, omrežnih sistemov ter pomnilnika, sistemskih rešitev LSI, livarskih rešitev in LED. Za najnovejše novice obiščite: http://news.samsung.com.

VIR: Millenium Promocij