Celje bo pridobivalo znanja in izmenjavalo dobre prakse za urbane izzive

Celje bo pridobivalo znanja in izmenjavalo dobre prakse za urbane izzive

Celje, 30. oktober 2023 - Prejšnji teden sta Celje obiskali dve predstavnici mreže pariškega konzorcija Cities@Heart. Razpis za nova akcijska omrežja v okviru programa URBACT IV, v katerih mesta iščejo rešitve za pogoste urbane izzive, je bil objavljen v začetku leta. Ponosni in veseli smo, da je bila Mestna občina Celje sprejeta v pariški konzorcij.

Na dvodnevnem obisku sta predstavnici projekta skozi poglobljene vsebinske pogovore spoznavali Celje, njegove prednost in izzive. Skupaj smo obdelali obsežen vprašalnik o značilnostih starega mestnega jedra in temah, na katere se želimo osredotočati v obdobju trajanja projekta. V nadaljevanju bomo identificirali temo, ki bo naš "dežnik" za številne aktivnosti za razvoj in napredek starega mestnega jedra.

Program URBACT je namenjen povezovanju mest in utrjevanju osrednje vloge mest pri soočanju z vse kompleksnejšimi družbenimi spremembami. Program podpira krepitev omrežij med mesti, učenje preko izkušenj drugih ter prenos dobrih praks za izboljšanje urbanih politik in upravljanje urbanih območij. S svojimi strokovnjaki program mestom pomaga pri razvoju inovativnih in trajnostnih praktičnih rešitev, ki vključujejo gospodarske, družbene in okoljske vidike ter upoštevajo principe sodelovanja javnosti.

Akcijsko omrežje Cities@Heart sestavlja 10 partnerskih mest (oziroma organizacij), Pariz pa kot vodilni partner mesta vodi na poti k spremembam za boljša mesta. Partnerji se podajamo na dve in pol leti trajajočo pot soočanja z izbranim urbanim izzivom, aktualnim za vsa sodelujoča mesta.

Poleg Pariza kot vodilnega partnerja in Celja, v projektu sodelujejo še mesta Cesena - Italija, Fleurus - Belgija, Sligo - Irska, Granada - Španija, Krakov - Poljska, Osijek - Hrvaška, združenje Quadrilatero - Portugalska in znanstveni inštitut Amfiktyonyes - Grčija.
Glavni pričakovan rezultat projekta je Celostni akcijski načrt (IAP) in razvoj digitalnih orodij za upravljanje in odločanje.
Krovno bo projekt obravnaval glavne točke kohezijske politike EU za obdobje 2021-2027:
1. Bolj konkurenčna in pametnejša Evropa
2. Okolju prijaznejša Evropa, nizkoogljični prehod v neto brezogljično gospodarstvo
3. Bolj povezana Evropa s povečanjem mobilnosti
4. Bolj socialna in vključujoča Evropa
5. Evropa bližje državljanom s spodbujanjem trajnostnega in integriranega razvoja vseh vrst ozemelj

Verjamemo, da bo sodelovanje v profesionalni mreži URBACT v veliki meri prispevalo k izboljšanju našega dela za razvoj mesta v skladu z najboljšo prakso za potrebe ljudi.

Mestna občina Celje bo prejela 72.075 evrov nepovratnih sred

VIR: MOC