Izpostavljeni Primeri inšpektorja Vrenka, Dario Varga, Zelena generacija in Mojca Dumančić

Sinoči je zavod AIPA slovenskim ustvarjalcem podelil nagrade za presežke na področju AV del. Med nagrajenci so tudi odlično sprejeti Primeri inšpektorja Vrenka, igralec Dario Varga, izobraževalna serija Zelena generacija in Mojca Dumančić.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
27. maj 2022 ob 12:58
Ljubljana - RTV SLO


AIPA nagrade so letos podelili drugič zapored. Foto: Boštjan Pucelj

Nagradi zvezde oriona, ki temeljijo na merilu gledanosti, ki jih pripravlja AGB Nielsen, sta med drugimi dobili igrana serija TV Slovenija Primeri inšpektorja Vrenka (drugo mesto) in izobraževalna serija TV Slovenija Zelena generacija – epizoda Vesela motika (šesto mesto).

Med nagrajenci z najsvetlejšo zvezdo, nagrado za igralske dosežke, je Dario Varga za vlogo v nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka.

Eno od nagrad butnskala za AV dosežke, ki so v minulem letu pomenili opažen preboj in so jih podelili na podlagi glasov strokovne žirije, pa je dobila naša kolegica Mojca Dumančić za ustvarjanje dokumentarca V žrelu kapitala, zgodbo o Salonitu Anhovo, o ekološki katastrofi in neskončnem pohlepu kapitala.



Butnskala za Mojco Dumančić in njen Dosje: V žrelu kapitala. Foto: arhiv RTV Slovenija

»Ko pomisliš, da je tvoje delo zaman, da je ves trud zbledel v še eni od epizod, ko 'psi lajajo in gre karavana dalje', te prijetno preseneti sporočilo o nagradi. In to o nagradi Aipa, ki ščiti avtorska avdiovizualna dela. Torej gre za oceno strokovnjakinj in strokovnjakov, ki do popolnosti obvladajo naš ceh. Da je naša nagrada v kategoriji butnskala, da gre torej za spodbudo za izvirnost in medijsko drznost, pa je krona vsega truda, ki smo ga jaz kot novinarka in scenaristka, predvsem pa snemalec Darko Humar ter montažerka in realizatorka Lea Krmelj ter vsa druga ekipa okoli nas, vložili v dosje V žrelu kapitala,« na kratko svoje zadovoljstvo tudi nad tem, da o temi temeljito razmislimo, izraža Mojca Dumančić.



Nagrade za enega od delov Zelene generacije se veseli Barbara Zrimšek, avtorica ideje in oddaj. Foto: arhiv RTV Slovenija

»Veseli me, da so gledalci potrdili idejo serije Zelena generacija/ Young Village Folk, ki je bila že tretja tovrstna serija, ki smo jo pripravili v okviru evropskih medijskih projektov TV Slovenije. Kot kaže, so dobre zgodbe, inovativne prakse mladih, ki nam v različnih evropskih državah pridelujejo hrano, v kratkem, 10-minutnem formatu, tematika, ki gledalce zanima in privlači, kar jemljem tudi kot jasno sporočilo, kakšne oddaje si gledalci želijo tudi v prihodnje. Seveda pa sem zelo vesela tega odziva tudi zato, ker je tako format kot vsebina predvsem čisto moja kreativna ideja,« je nagrade in pripoznavnosti iskreno vesela avtorica oddaje Zelena generacija Barbara Zrimšek.



Priljubljeni Primeri inšpektorja Vrenka z Dariem Vargo v glavni vlogi Martina Vrenka. Foto: iz serije Primeri inšpektorja Vrenka/arhiv RTV Slovenija

Inšpektor Vrenko ta hip razrešuje nove primere, saj v Prekmurju snemamo novo sezono Primerov inšpektorja Vrenka. Da je (bil) med gledalci odlično sprejet, igralec Dario Varga pospremi takole: »Zelo sem bil vesel sporočila, da bom prejel nagrado za Vrenka, zato sem se iz Murske sobote s snemanja odpeljal na podelitev. Všeč mi je, ker je nagrada podeljena za serijo, ki je imela izjemno gledanost v Sloveniji. To je kompliment za celotno ekipo ustvarjalcev in produkcije. Ta nagrada mi daje prav v tem hipu moč in dokazilo, da delamo nekaj zelo pomembnega in mi je res v veselje