V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru – mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk - s številnimi dejavnostmi in dogodki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja te bolezni.

Manca Š. M.
Rožnate pletenine


V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru – mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk - s številnimi dejavnostmi in dogodki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja te bolezni. Združenje letos obeležuje 25 let ozaveščanja o raku dojk, zagovorništva bolnikov in podpore bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z diagnozo. Kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

Dogodek, namenjen ozaveščanju, bo tudi v Radovljici 12. oktobra od 15. ure, ko bo v Knjižnici A. T. Linharta stojnica bohinjske skupine Združenja Europa Donna Slovenija, ustanovljene konec lanskega leta. Obiskovalcem bodo predstavili pravilen samopregled dojk, dejavnosti združenja, delili promocijski material in zanje pripravili nagradne naloge in vprašanja. V radovljiški knjižnici je v tem mesecu na ogled tudi tematska razstava knjig.

Slovenske občine na rožnati oktober opozarjajo tudi z osvetlitvijo stavb in znamenitosti z rožnato barvo, v tej barvi je v oktobru tudi letos osvetljena Občina Radovljica. Ljudska univerza Radovljica pa je z roza pleteninami spet ovila drevesa pred radovljiškim grajskim drevoredom.

Podatki o dejavnostih in dogodkih v rožnatem oktobru so na voljo na spletni in Facebook strani Europa Donna Slovenija.

PR: Občina Radovljica