Švicarski farmacevtski velikan Roche je lansko leto po podatkih, prilagojenih gibanju menjalnih tečajev, sklenil s sedemodstotno rastjo čistega dobička, tako da se je ta ustavil pri 12,36 milijarde frankov (14,3 milijarde evrov).

Ženeva, 1. februarja - Švicarski farmacevtski velikan Roche je lansko leto po podatkih, prilagojenih gibanju menjalnih tečajev, sklenil s sedemodstotno rastjo čistega dobička, tako da se je ta ustavil pri 12,36 milijarde frankov (14,3 milijarde evrov). Prodaja koncerna je medtem napredovala za odstotek na 58,72 milijarde frankov (68 milijard evrov).
Izvršni direktor Rocha Thomas Schinecker je menil, da je rast prodaje ob ostrem padcu povpraševanja po njihovih proticovidnih izdelkih "pomemben dosežek", poročajo tuje tiskovne agencije.

Po neprilagojenih podatkih je sicer čisti dobiček nazadoval za devet, prodaja pa za sedem odstotkov.

Upravni odbor je na podlagi doseženih poslovnih rezultatov vendarle predlagal zvišanje dividend za en odstotek na 9,60 franka (11,1 evra) na delnico.
V letošnjem letu v farmacevtskem velikanu ob uporabi mehanizma konstantnih menjalnih tečajev pričakujejo enomestno rast prodaje.

VIR: STA