Minuli mesec je v Domžalah potekala slovesna podelitev priznanj in nagrad ob dnevu Civilne zaščite.

Minuli mesec je v Domžalah potekala slovesna podelitev priznanj in nagrad ob dnevu Civilne zaščite.
 
Podelitve so se poleg poveljnika Civilne zaščite občine Grosuplje Tomaža Riglerja udeležili tudi sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje Anica Smrekar s sodelavcema ter predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Škocjan Martin Tomažin.
 
Humanitarna pomoč ob elementarnih in drugih nesrečah je ena od osnovnih dejavnosti RK Grosuplje. Ob svojem širokem spektru delovanja na humanitarnem področju ima tudi dolgo zgodovino pomoči na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Tako zaposleni kot veliko število prostovoljcev v RK Grosuplje si neprestano prizadeva za pripravljenost in usposobljenost za različne oblike pomoči.
 
RK Grosuplje je ob izbruhu epidemije covid-19 deloval na več področjih. Bolničarji prostovoljci so se vključili v pomoč pri oskrbi povečanega števila bolnikov v UKC Ljubljana. Na lokalni ravni pa so prostovoljci krajevnih organizacij RK pomagali pri oskrbi najbolj ranljivih s hrano in drugimi nujnimi potrebščinami. Ob začetku vojne v Ukrajini so marca 2022 dali pobudo in tudi aktivno sodelovali pri zbiranju in sortiranju materialne pomoči za Ukrajino, pomoči ukrajinskim beguncem, ki so našli zatočišče na območju naše občine. Poleg nudenja nujnih življenjskih potrebščin in pomoči pri urejanju dokumentov zanje izvajajo tudi tečaj slovenščine in psihosocialno podporo.
 
Za dolgoletno humanitarno delo in požrtvovalnost je Uprava RS za zaščito in reševanje RK Grosuplje podelila srebrno priznanje Civilne zaščite.
 
PGD Škocjan je že vrsto let aktivno pri zagotavljanju zaščite in reševanja, ne samo v svojem kraju temveč tudi drugje na območju GZ Grosuplje. Gasilci PGD Škocjan so vedno pripravljeni pomagati ob požarih, naravnih nesrečah, pa tudi pri drugih potrebah. Po požaru, ki je leta 2012 uničil gasilski dom, so s prostovoljnim delom in s prispevki v rekordnem času zgradili nov gasilski dom. Ob 100-letnem jubileju delovanja je Prostovoljno gasilsko društvo Škocjan prejelo srebrno priznanje Civilne zaščite.
 
Priznanje je prejel tudi dolgoletni predsednik PGD Grosuplje, mag. Iztok Vrhovec. Kot predsednik največjega in osrednjega prostovoljnega gasilskega društva v občini Grosuplje je pomembno prispeval k aktivnostim zaščite in reševanja v občini Grosuplje. Vodenje visoko aktivnega društva je skozi leta zahtevalo veliko mero požrtvovalnosti in časa, za kar je mag. Iztok Vrhovec prejel bronasto priznanje.
 
Vsem nagrajencem iskreno čestitamo z željo, da bi še naprej tako dobro delovali v sistemu zaščite in reševanja.
 
 
Luka Potokar,
Civilna zaščita občine Grosuplje

VIR: Občina grosuplje