Remont Nuklearne elektrarne Krško je zaključen, električni generator so v četrtek, 2. maja, ponovno priključili na elektroenergetsko omrežje. Danes v zgodnjih jutranjih urah je elektrarna dosegla polno moč.

Datum objave:
6. maj 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik
Remont Nuklearne elektrarne Krško je zaključen, električni generator so v četrtek, 2. maja, ponovno priključili na elektroenergetsko omrežje. Danes v zgodnjih jutranjih urah je elektrarna dosegla polno moč.

Remont krške nuklearke, prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi, je po mesecu dni zaključen. Med remontom so zamenjali 53 do 121 gorivnih elementov ter opravili načrtovana obsežna vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov, izvedli so tudi tehnološke nadgradnje. V remontne aktivnosti je bilo vključenih okoli 1500 delavcev elektrarne ter zunanjih sodelavcev in poslovnih partnerjev.

Gorazd Pfeifer, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško, je ob zaključku remonta podal izjavo, ki ji lahko prisluhnete v PDF priponki na dnu članka. 

Med pomembnejšimi aktivnostmi letošnjega remonta so bile: prenova grobih rešetk na vstopnem kanalu Save, posodobitev napajanja kontrolnih palic, zamenjava izmenjevalca toplote v sistemu za hlajenje komponent, zamenjava merilnega sistema za meritev nivoja reaktorskega hladila med zaustavitvijo elektrarne, izvedba zaščite pred izpadom ene faze ter zamenjava sekundarne opreme na 110-kilovoltnijh (kV) in 400-kV poljih v stikališču Nuklearne elektrarne Krško, dograditev nadzornega sistema na dveh transformatorjih in dela na visokotlačni turbini. Ob tem so izvedli še pregled stanja pomembnih črpalk ter toplotnih izmenjevalcev, izvedene so bile neporušitvene preiskave in zamenjana izrabljena vodila sredične instrumentacije.

Remont so spremljali tudi na Upravi za jedrsko varnost, strokovno pomoč pri nadzoru pa so nudili strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij za ocenjevanje jedrske in sevalne varnosti. Elektrarna je ponovno lahko začela proizvajati električno energijo šele potem, ko so pooblaščene organizacije in Upravi za jedrsko varnost potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno. Kot so ob tem sporočili iz uprave, je bil remont »zelo dobro organiziran in izveden, saj so bila uspešno zaključena in v celoti izvedena vsa za varnost pomembna načrtovana dela.«

V elektrarni letos načrtujejo proizvodnjo 5,4 milijarde kilovatnih ur električne energije. Redni remont je ponovno predviden čez 18 mesecev, torej jeseni leta 2025.

VIR: Naš Stik