Najnovejše poročilo SolarPower Europe razkriva, da se je stopnja rasti sončnih elektrarn v letu 2023 povzpela že tretje leto zapored. V lanskem letu smo zabeležili kar 40-odstotno rast.

Datum objave:
1. februar 2024

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Freepik
Najnovejše poročilo SolarPower Europe razkriva, da se je stopnja rasti sončnih elektrarn v letu 2023 povzpela že tretje leto zapored. V lanskem letu smo zabeležili kar 40-odstotno rast.

Po podatkih poročila je bilo v letu 2023 na ravni EU nameščenih kar 56 gigavatov sončnih elektrarn, kar zadostuje za oskrbo skoraj 17 milijonov domov. Ta izjemna količina čiste energije je ključnega pomena za doseganje trajnostnih ciljev in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv. Med državami, ki prednjačijo po nameščenih sončnih elektrarnah, se je Nemčija povzpela na vrh s 14,1 gigavati, sledi ji Španija z 8,2 gigavati. V sam vrh petih držav sta se uvrstili tudi Italija (4,8 GW) in Poljska (4,6 GW), na peto mesto pa Nizozemska (4,1 GW). Slovenski prispevek k sončni revoluciji ni zanemarljiv - lani smo namestili 400 megavatov sončnih elektrarn, kar kaže na vztrajno rast in zavedanje o pomembnosti obnovljivih virov energije.

Tudi v Sloveniji padel sončni rekord

Slovenija se prav tako lahko pohvali z dosežki v sončni energiji, saj smo lani povečali zmogljivosti za 400 MW. To je korak v smeri trajnostne prihodnosti, ki jo uresničujemo z inovativnimi rešitvami in odločnimi koraki v smeri čistejšega okolja. Združena zmogljivost sončnih elektrarn v EU sedaj dosega impresivnih 263 gigavatov. Ta številka ni le statistika, ampak pomembna indikacija prehoda k trajnostni in obnovljivi energetiki, ki bo oblikovala našo prihodnost. Sončna revolucija v Evropi tako še naprej prinaša navdušujoče rezultate, ki odražajo zavezanost k trajnostni energetiki. 

V družbi GEN-I zabeležili poseben uspeh

Samo s strani GEN-I je bilo v letu 2023 uspešno postavljenih in predanih v uporabo več kot 3.000 sončnih elektrarn, razpršenih po vsej Sloveniji, o čemer smo že poročali konec lanskega leta. To zavidljivo število predstavlja skoraj dvojno povečanje v primerjavi z letom prej. Dejstvo, da smo že presegli 1 GW inštalirane moči sončne energije, priča o aktivnem prispevku sončnih elektrarn k dvigu deleža brezogljične energije v Sloveniji. 

VIR: Naš Stik