PATRICK ARYEE: ODKRIVANJE DIVJINE

Ljubljana, 16. marca 2023 – Spremljajte priznanega britanskega biologa in raziskovalca Patricka Aryeeja na njegovem potovanju po svetu. Oddaja Patrick Aryee: odkrivanje divjine vodi gledalce po poti iskanja odgovorov na nekatera pomembna vprašanja o prostranem svetu narave. Patrick razkriva zapleteno mrežo medsebojnih vplivov, ki povezuje najmanjša bitja z najmogočnejšimi mesojedci na planetu, vse od kostariške džungle do deževnih gozdov Britanske Kolumbije in od drevesnih krošenj do nevidnega sveta pod našimi nogami.  

Na tej poti raziskuje tudi, kako lahko vsaka motnja v ekosistemu povzroči daljnosežne posledice za posamezne vrste. Pri tem sodeluje z lokalnimi aktivisti in raziskovalci, ki razkrivajo osupljive zgodbe o obnovi biotske raznovrstnosti in okolja. Zakaj nekatera bitja morskih globin svetijo v temi? Kako puščavske živali preživijo brez vode? Zakaj nekatere živali živijo več sto let? Kaj se dogaja s kljunašem? 

V prvi epizodi Patrick raziskuje enega najbolj prizadetih ekosistemov na Zemlji: severnoameriške Velike planjave. Njegovo pozornost je pritegnila predvsem ena zgodba. Želi preučiti zapleteno mrežo, ki povezuje prerijo in govnače z bizoni in silnimi grizliji.

Patrick se nato odpravi v Britansko Kolumbijo na vsakoletno selitev lososov. Gre za veličastno selitev, ki omogoča ne le preživetje ene vrste, ampak tudi ohranitev celotnega ekosistema deževnega gozda. Zaradi velikega upada števila lososov se Patrick poveže z lokalnimi preiskovalci, da bi na lastne oči videl, kako se spreminja pokrajina.

V tretji epizodi se s Patrickom odpravimo v oddaljeni nacionalni park v Kostariki, da bi videli »arribado«, vsakoletni pojav množičnega gnezdenja, ko na tisoče morskih želv priplava na obalo, da bi odložile svoja jajca. Vendar jih tam čaka past. Gnezdenje privablja še eno slovito žival – jaguarja, ki pride na lov. To pa je za ogrožene želve lahko slaba novica.

V zadnji epizodi se Patrick poda globoko v kostariško džunglo. Uničujoče suše in poplave katastrofalno vplivajo na številčnost žuželk. Patrick pa želi ugotoviti, kako daleč in v kolikšni meri je ta upad populacije občuten. Izkazalo se je, da sprememba vremenskih razmer neposredno vpliva na vse vrste v tem izjemnem biomu. Vendar upanje še ni izgubljeno.

Oglejte si prvo sezono oddaje Patrick Aryee: odkrivanje divjine, ki bo premierno prikazana na Viasat Nature v ponedeljek, 20. marca ob 20.00.

VIR: Grayling