Ustvarjalci bodo obletnico delovanja obeležili z več oddajami in dogodki.

Ustvarjalci bodo obletnico delovanja obeležili z več oddajami in dogodki.

75-letnico delovanja praznujeta regionalni radijski program - Radio Koper in narodnostni program - Radio Capodistria. Oba odlikujejo zanesljive in pravočasne informacije ter kakovosten program.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
10. maj 2024 ob 9.07
Ljubljana - RTV SLO


Radio Koper in Radio Capodistria praznujeta 75 let.

Radio Koper in Radio Capodistria sta pomembni medijski instituciji v primorski regiji, saj predstavljata ključni vir informacij, kulturnega dogajanja in raznolikega programa, ki je relevanten tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za številne poslušalce v Italiji.

Pokrivata širok spekter tematik, kamor sodijo novice, kulturni dogodki, šport, izobraževalne vsebine, ponujata pa seveda tudi razvedrilo in obilico dobre glasbe.

Poleg tega Radio Koper in Radio Capodistria predstavljata tudi povezovalno točko med dogajanjem na lokalni ravni in širšim nacionalnim kontekstom. S svojim delovanjem prispevata k promociji lokalne kulture in identitete, hkrati pa sta tudi glas obeh skupnosti v širšem slovenskem in čezmejnem prostoru.

Zaradi svoje vloge pri osveščanju, informiranju in izobraževanju prebivalcev ter spodbujanju kulturnega in družbenega dogajanja sta Radio Koper in Radio Capodistria nepogrešljivi instituciji v tem regionalnem prostoru.

Prvi primorski radio se je prvič oglasil 24. maja 1949, takrat na skupnih frekvencah, že dan kasneje je stekel redni program. Od leta 1979 delujeta programa vsak s svojo oddajniško mrežo.



Studio Radia Koper.

Praznovanje 75-obletnice delovanja bomo obeležili z naslednjimi dogodki in oddajami.

Radio Koper
V petek, 24. maja 2024, bo na Škofijah v Športni dvorani Burja potekala prireditev ob 75-letnici Radia Koper, ki jo organizira ga Radijski klub Gremo plesat (istoimenska radijska oddaja). Nastopali bodo ansambli Beneški fantje, Primorski fantje, Folklorna skupina Val Piran, otroci OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in člani kluba.

V soboto, 25. maja 2024, bomo v dopoldanskem času organizirali srečanje intervjuvancev v oddaji Midva: scenograf Duško Milavec in glasbenik Drago Mislej Mef, piranski župnik Zorko Bajc in direktor fotografije Ubald Trnkoczy, pisateljica Maja Gal Štromar in igralec Danijel Malalan, predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar, pisatelj in glasbenik Goroslav Vukšič Gogo in njegov sin, glasbenik Andrej Bučar - Drill, upokojena zdravnica Jadranka Vrh Jermančič in vodja obalno-kraške sekcije Europa Donna Obala Darja Rojec ter umetnostna zgodovinarka dr. Nelida Nemec in njen sin, evropski poslanec Matjaž Nemec. Oddaja, ki jo bo vodila Nataša Benčič, bo v neposrednem prenosu potekala iz koprske Kavarne Loggia ob 11. uri.

Popoldne istega dne pa bo program Radia Koper, ki ga bosta vodila Mateja Grebenjak in Blaž Maljevac, potekal iz Divače, izpred Muzeja slovenskih filmskih igralcev, kjer bo zvečer, tudi v neposrednem prenosu, koncert skupine Prizma. Skupina letos obeležuje 50 let, in to prav 25. maja, torej enako kot Radio Koper. Tudi sicer je skupina, ki je močno oblikovala primorsko in slovensko glasbeno sceno (z uspešnicami Dobrodošli, Ta moška – obe sta zmagali na MMS, Pogum, Senca, Od enih do treh …) tesno povezana z Radiem Koper, saj sta prva besedila za skupino napisala takratna novinarja Radia Koper Drago Mislej Mef in Zoran Debenjak. Koncert bo povezovala Anita Urbančič.



Skupina Prizma letos obeležuje 50 let.

Praznovanj v regionalnem radijskem programu pa s tem še ne bo konec. 20. junija 2024 bo koncertno prizorišče za oddajo Glasbeni abonma istrska vasica Abitanti. Tam je pred 30 leti potekala javna radijska oddaja in takrat je glasbeni urednik Emil Zonta nabral skupaj pevce skupine Kantadore, ki še vedno pojejo in tako letos obeležujejo 30 let delovanja.

Prvi abonmajski koncert v Kulturnem domu Nova Gorica pa bo jeseni tudi posvečen 75-letnici Radia Koper. Na kožo zapisane zgodbe bodo izvajali Lara Jankovič in Revijski orkester RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla.

Radio Capodistria
V četrtek, 23. maja 2024, bo v živo med 11. in 12. uro potekala posebna oddaja iz koprskega glavnega trga, kjer se bo odvijal Forum Tomizza, ki prav letos praznuje 25. obletnico. Forum nosi ime po uglednem italijanskem pisatelju Fulviu Tomizza, ki je v šestdesetih letih sodeloval s programom Radia Capodistria. In prav on, skupaj z okroglo mizo, ki jo organizira Forum, bo glavna tema omenjene oddaje.

Prav tako v četrtek ob 21. uri bo na sporedu koncert, ki ga Radio Capodistria organizira skupaj z Forumom Tomizza in z italijansko skupnostjo Koper. Na odru bo nastopila skupina Katalena in Massimo Silverio, italijanski kantavtor iz Italije. Koncert bo potekal na vrtu italijanske skupnosti Koper.



Skupina Katalena. Foto: Ivian Kan Mujezinović.



Massimo Silverio. Foto: Riccardo Carpanese.

V soboto, 25. maja 2024, bo med 8. in 12.30 uro na sporedu posebna oddaja v živo, namenjena našemu jubileju. Potekala bo z dvorišča Radia Koper/Capodistria. Takrat bo tudi priložnost za vse naše poslušalce, da nas obiščejo in pobliže spoznajo naše delovanje ter z nami delijo svoje najljubše spomine na radio.



Studio Radia Capodistria.