Računsko sodišče je izdalo porevizijsko poročilo o pravilnosti poslovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za leto 2020, ki mu je novembra izreklo mnenje s pridržkom.

Ljubljana, 28. marca (STA) - Računsko sodišče je izdalo porevizijsko poročilo o pravilnosti poslovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za leto 2020, ki mu je novembra izreklo mnenje s pridržkom. Od zavoda je zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem so po mnenju računskega sodišča izkazali zadovoljiva popravljalna ukrepa.

Računsko sodišče je o računovodskih izkazih Zpiza za leto 2020 izreklo pozitivno mnenje. O pravilnosti poslovanja v tem letu pa mu je izreklo mnenje s pridržkom, ker je ugotovilo, da zavod v notranjem aktu ni določil potrebnega števila javnih uslužbencev na posameznih delovnih mestih, kar ni v skladu z zakonom o javnih uslužbencih, dodatka za dvojezičnost pa ni določil glede na zahtevano stopnjo znanja jezika narodne skupnosti in dejansko uporabo tega jezika pri opravljanju dela, kar ni v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju.

Poleg tega pri nakupu materiala, storitev in osnovnih sredstev v vrednosti najmanj 704.137 evrov ter pri oddaji storitev izvedenskih mnenj ni ravnal v skladu z zakonom o javnem naročanju, v postopku prodaje stvarnega premoženja pa ni ravnal v skladu z uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti. Računsko sodišče je od zavoda zahtevalo predložitev odzivnega poročila.

Zavod je predložil spremembe in dopolnitve pravilnika o sistemizaciji delovnih mest, ki se bodo uporabljale od 1. aprila 2023. S spremembami je bil v pravilnik o sistemizaciji iz leta 2022 dodan nov 10.a člen, po katerem se za opravljanje predvidenega obsega dela in za zagotavljanje potrebnega števila javnih uslužbencev zavoda za izvajanje nalog s sklepom generalnega direktorja določi potrebno število javnih uslužbencev po posameznih delovnih mestih.

Zavod je moral v odzivnem poročilu izkazati tudi, da je pripravil načrt aktivnosti z navedbo aktivnosti, odgovorne osebe in roka za izvedbo posamezne aktivnosti za izračun ocenjene vrednosti storitev vzdrževanja diskovnih polj ter za začetek ustreznega postopka v skladu z zakonom o javnih naročilih.
Kot so danes sporočili z računskega sodišča, sta bila popravljalna ukrepa zadovoljiva.

VIR: Tax Fin Lex