Kar 365 udeležencev se je zbralo na 25. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev, največjem in najpomembnejšem izobraževalnem in družabnem dogodku računovodske stroke.

Laško, 5. oktober 2023 – Kar 365 udeležencev se je zbralo na 25. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev, največjem in najpomembnejšem izobraževalnem in družabnem dogodku računovodske stroke. Pod geslom »Pogled v prihodnost« na dvodnevnem dogodku, ki ga tradicionalno vsako leto organizira GZS - Zbornica računovodskih servisov, razpravljajo o novostih in trendih na področju računovodskih storitev, ki so nenazadnje bistvenega pomena za poslovno uspešnost in strateške odločitve podjetij in samostojnih podjetnikov.  

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je uvodoma poudaril, da tako »kot v vseh sektorjih, je tudi pri nas eden glavnih izzivov poslovanja pomanjkanje kvalitetnega kadra, še posebej naprednega in ambicioznega mlajšega kadra, ki bi nadaljeval računovodski posel ...« Meni, da morajo delo in razumevanje novih generacij prilagoditi ustreznemu ravnovesju in duševnemu zdravju, da bi se tudi za računovodje izboljšalo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. »Računovodje moramo stalno prednjačiti pred novimi praksami, ter ponuditi storitve, ki najbolj ustrezajo interesom strank … Prihodnost računovodstva pripada tistim, ki smo se pripravljeni prilagoditi in stopiti korak naprej,« je še dodal. Ob koncu pa je še dejal, da bo GZS – Zbornica računovodskih servisov 5 evrov od vsake plačane kotizacije udeležencev kongresa nakazala na račun Zavoda Mirno morje Slovenija, ki je partner projekta Mirno morje, najuspešnejšega socialnega pedagoškega projekta v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov, ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.
 
»Zaposleni v računovodskih servisih ste prav v največjih krizah izkazali moč svojega znanja in pomen strateškega svetovanja. Vsi, ki smo bili kakorkoli primorani odzivati se na hitro spreminjajočo zakonodajo, znamo ceniti strokovna pojasnila in nasvete pri izvedbi predpisov v praksi. Računovodski servisi ste s svojim strokovnim svetovanjem pomembno vplivali na ustrezne odločitve številnih malih in srednjih podjetij in prispevali k širjenju koristnih računovodskih informacij v gospodarstvu,« je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, in dodala, da je to dokaz več, da so računovodski servisi pomemben dejavnik gospodarstva in soustvarjalci gospodarskega napredka podjetnikov. Pri tem je izpostavila, da jim narava dela ne dovoljuje stopicanja na mestu, saj spremembe zakonodaje, novi standardi poročanja, ki se nanašajo tudi na področje trajnosti, in še mnogi drugi izzivi terjajo nenehno izobraževanje in sledenje novostim.
 
Prvi dan je bil podan pregled sprememb in dopolnitev Slovenskih računovodskih standardov, ki bodo pričele veljati predvidoma z letom 2024. Mag. Tina Humer, generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance, je spregovorila v novostih v zakonodaji. Predstavljene so bile spremembe pri vodenju evidenc o izrabi delovnega časa, ki so jih dolžni voditi delodajalci. Sledila je predstavitev novejše sodne prakse in odgovorov na dileme delodajalcev pri urejanju pravic in obveznosti delavcev iz delovnega razmerja. Posebno pozornost so udeleženci posvetili tudi novim davčnim olajšavam ter novejšim pojasnilom Finančne uprave ter obravnavali olajšavo za digitalni in zeleni prehod, novosti pri olajšavah za zaposlovanje in donacije ter tudi posebnosti nekaterih drugih davčnih olajšav.
 
Drugi dan kongresa bo predstavljena evropska sodna praksa s področja DDV, računovodska obravnava poslov, ki jih organizacije sklepajo po spletu, in poročanje o trajnostnosti. Zadnje predavanje bo motivacijsko. Dr. Sanela Banović Peresciutti bo govorila o komunikaciji, odnosih, zaupanju in hiši.
 
Poleg bogatega izobraževalnega programa bodo organizatorji podelili tudi certifikate Strokovni vodja računovodskega servisa.
 
Več informacij o kongresu je objavljenih na spletni strani: https://kongres-zrs.gzs.si/


Aleksander Štefanac, predsednik ZRS


Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS

VIR: GZS