Prvi program Radia Slovenija v mesecu aprilu in maju pripravlja poglobljene oddaje z maturitetnimi vsebinami, ki bodo nedvomno v pomoč pri pripravi na splošno in poklicno maturo.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
19. april 2022 ob 08:39
MMC RTV SLO
0 seconds of 0 secondsVolume 100%

00:00
00:00
 

 Maturitetni esej: Čudežni Feliks

Prvi na maturi na Prvem!


Na Prvem programu Radia Slovenija že od leta 2016 pripravljajo maturitetne vsebine, ki so lahko maturantom v pomoč pri pripravi na maturo. Tadeja Bizilj in Špela Šebenik sta začeli s poglobljenimi oddajami o obveznih čtivih za maturitetni esej (Gymnasium, Studio ob 17h), v katerih so o obveznih besedilih razpravljali maturanti sami in njihovi profesorji ali profesorice slovenščine.

Vsako leto so dodajali nove vsebine in oblike oddaj. Od leta 2020 naprej, takrat se je zaradi zaprtja šol pojavila še večja potreba po pomoči maturantom, so v aprilu in maju na sporedu krajše oddaje o posameznih maturitetnih predmetih Prvi na maturi, kar je tudi ime podkasta in spletnih strani, kjer so na enem mestu zbrane vse maturitetne vsebine, ki nastajajo na Prvem: https://radioprvi.rtvslo.si/prvi-na-maturi/.


Špela Šebenik in Tadeja Bizilj. Foto: RTV Slovenija


Oddaj je nastalo že veliko – 22 daljših o eseju in maturi ter 44 krajših o posameznih maturitetnih izpitih: od matematike, slovenščine in njene 2. izpitne pole, angleščine, geografije, psihologije, kemije, fizike do nekaterih izpitov na poklicni maturi … Vsako leto sledimo novostim, vemo, da jih je bilo v zadnjih dveh letih veliko, seveda pa povemo tudi, katera področja znanja se pri posameznem predmetu vsako leto izkažejo za težja, kje mladi nimajo težav, kje po nepotrebnem izgubljajo točke, kako se ocenjujejo njihovi odgovori. Naši sogovorniki so člani državnih predmetnih komisij, zunanji ocenjevalci ali profesorji na srednjih šolah, ki rade volje dajo mladim tudi kakšen nasvet, kako se lotiti pisanja izpitnih pol in na kaj naj bodo še posebej pozorni.Tadeja Bizilj


Že predlani so nekaj pozornosti namenili tudi poklicni maturi, lani pa so zbirki maturitetnih vsebin dodali tudi devet oddaj o literarnih obdobjih – torej o književnosti, ki maturantom splošne mature pridejo prav na ustnem delu izpita iz materinščine.

Tadeja Bizilj dodaja, da bodo letos devetim oddajam dodali še tri, obdelali so torej vse od antične književnosti do književnosti po 2. svetovni vojni.


Letošnje obvezno čtivo za maturitetni esej.



Kar veliko oddaj, ki so bile narejene v preteklih letih, je tako še vedno aktualnih, letošnji izziv je narediti še kakšno vsebinsko oddajo o zgodovinskih temah, sicer pa so z maturitetnimi vsebinami že začeli: 12. aprila 2022 je bil na sporedu Studio ob 17h o prvem obveznem čtivu za letošnji maturitetni esej Čudežni Feliks, 19. aprila 2022 sledi Studio ob 17h o Velikem Gatsbyiju in primerjavi med romanoma, od 20. aprila 2022 naprej (do konca maja 2022) pa bodo na sporedu tudi krajše oddaje Prvi na maturi, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih ob 12.20 na Prvem programu Radia Slovenija.

Namesto mladih se seveda ne moremo učiti, lahko pa jih med pripravo na maturo in pred izpitom še enkrat opozorimo na nekatere stvari, ki so jih v šolah že slišali, z našo pomočjo pa si osvežijo spomin, ponovijo snov in so pri samem reševanju še bolj pozorni na določene stvari. Vse delamo z namenov, da bi bila matura za dijake čim manj stresna in bi bili nanjo čim bolj pripravljeni.Špela Šebenik, koordinatorka otroških in mladinskih vsebin na Prvem

Maturitetne vsebine na Prvem programu Radia Slovenija
- 22 oddaj Gymnasium (od 2016 naprej)
- Studio ob 17h o maturitetnem eseju in maturi nasploh (od 2016 naprej)
- 9 oddaj Prvi na maturi o književnih obdobjih (2021)
- 25 oddaj Prvi na maturi o splošni maturi in predmetih na njej (2020 in 2021)
- 7 oddaj Prvi na maturi o poklicni maturi in predmetih na njej (2020 in 2021)
- 3 poglobljene oddaje o maturitetnem eseju (2022)
- Gymnasium: Zadnji napotki pred maturo (2022)
- Najmanj 13 oddaj Prvi na maturi (2022)