GEN-I je uspešno vzpostavil svojo prvo prostostoječo sončno elektrarno v Sloveniji, ki bo pokrivala 40 odstotkov vseh potreb po električni energiji za Vodovode in kanalizacijo Nova Gorica, naložba pa naj bi se povrnila že v 5 do 8 letih.

Datum objave:
28. december 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv GEN-I
GEN-I je uspešno vzpostavil svojo prvo prostostoječo sončno elektrarno v Sloveniji, ki bo pokrivala 40 odstotkov vseh potreb po električni energiji za Vodovode in kanalizacijo Nova Gorica, naložba pa naj bi se povrnila že v 5 do 8 letih.

V GEN-I ostajajo zavezani inovativnim rešitvam, ki bodo oblikovale energetsko krajino v prihodnosti ter prispevale k čistejšemu in bolj trajnostnemu okolju za vse.
V ospredju trajnostne energetike in inovativnih rešitev se je odprla nova pot v Sloveniji. Z novo inovacijo so v družbi GEN-I postavili svojo prvo prostostoječo sončno elektrarno v državi. Ta presežek zelenih tehnologij se razprostira na kar 8.500 kvadratnih metrov in je opremljen s 2.448 fotonapetostnimi moduli, ki napovedujejo sončno prihodnost za Vodovode in kanalizacijo Nova Gorica.

Sončna moč za zeleno prihodnost
Investitorji Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, ki so pogumno stopili v korak z naprednimi rešitvami, bodo s pomočjo te sončne elektrarne pokrili kar 40 odstotkov lastnih potreb po električni energiji za delovanje svoje centralne čistilne naprave. Z zavidljivo proizvodnjo 1,3 GWh se obeta ne le zmanjšanje odvisnosti od klasičnih virov energije, temveč tudi zmanjšanje ogljičnega odtisa ter dolgoročno tudi precejšnji prihranki. Naložba v to sončno elektrarno naj bi se investitorju povrnila v časovnem okviru 5 do 8 let. To ni le korak v zeleno prihodnost, ampak tudi gospodarsko smiselna odločitev, ki zagotavlja dolgoročno trajnost in donosnost.

Vrata odpirajo novim inovacijam
Projekt te prostostoječe sončne elektrarne ni le enkraten dosežek, temveč predstavlja vstopnico v svet naprednih in okolju prijaznih rešitev. GEN-I z navdušenjem napoveduje, da bo ta projekt le začetek, saj odpira vrata številnim podobnim projektom, ki mu bodo v prihodnosti sledili. To je le prvi korak k še bolj zeleni, trajnostni in inovativni prihodnosti. S postavitvijo te sončne elektrarne izkazujejo predanost k gradnji zelene prihodnosti. S tem korakom so potrdili, da je trajnostna energija ne le cilj, temveč realnost. S takšnimi projekti ne samo zmanjšujejo obremenitev okolja, temveč gradijo temelje za trajnostno družbo.

VIR: Naš Stik