Društvo Dobrnič, Občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje so 16. oktobra 2022 pripravili spominsko prireditev ob 79. obletnici 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrniču.

Prireditev, na kateri se je zbralo okoli 2.000 ljudi je potekalapri gasilskem domu Dobrnič. Med drugim so se proslave udeležili predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ministrica Tatjana Bobnar, župan občine Trebnje Alojzij Kastelic, evropski poslanec Milan Brglez, general major Ladislav Lipič, ter predsednik Zveze borcev Marijan Križman. Prireditev je odlično vodila Petra Krnc, proslava pa se je pričela z nastopom Občinskega pihalnega orkestra Trebnje. Najprej sta vse zbrane pozdravila predsednica Društva Dobrnič iz Ljubljane Vera Klopčič in župan občine Trebnje Alojzij Kastelic. Slavnostna govornica dr Anica Mikuš Kos je orisala glavne dileme na področju varstva človekovih pravic v sodobnosti, zlasti v vojnem času, ki povzroča številne hude psihološke posledice za vse generacije, zlasti otroke. Opozorila je na nestrpnost in diskriminacijo kot globalne probleme sodobne družbe. Nato sta  nastopila dva učenca osnovne šole Dobrnič, ki sta recitirala pesmi Karla Destovnika Kajuha. Proslavo je upora zaključil ženski zbor Zimzelen iz Nove gorice.
Kulturno turistično društvo Dobrnič je istega dne organiziralo pohod po kraku Evropske pešpoti E7, imenovanem Pot Mare Rupene.
O proslavi so poročali: Dolenjski list, spletni portal lokalno.si. in TV postaja Vaš kanal.
 
Vera Klopčič
predsednica Društva Dobrnič

PR: Občina Trebnje