Projekt »Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje« , eden največjih partnerskih projektov treh občin, je uspešno zaključen.

Projekt »Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje« , eden največjih partnerskih projektov treh občin, je uspešno zaključen. Z izgradnjo novih vodovodnih sistemov in čistilnih naprav za pitno vodo je zagotovljena zanesljiva oskrba prebivalcev s kakovostno pitno vodo, tako za današnje kot tudi prihodnje generacije na tem območju.

Projekt Oskrbe s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje je na območju teh treh občin omogočil boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo 25.197 prebivalcem ter omogočil nove priključitve na dograjen vodovodni sistem 1.395 prebivalcem. S tem je izboljšana kakovost življenja na tem območju, sodobna infrastruktura pa prinaša tudi boljše pogoje za ustvarjanje novih razvojnih priložnosti tako občin kot širše.

V torek, 28. marca, je v Slovenski vasi potekala novinarska konferenca ob zaključku omenjenega projekta, ki dolgoročno in celostno rešuje vprašanje zanesljive oskrbe s kakovostno pitno vodo na območju treh občin. Rezultate projekta so predstavili vsi trije župani in direktor Hydrovoda Antun Gašparac, v družbi Uroša Brežana, ministra za naravne vire in prostor, ki je izpostavil, da je nemotena vodooskrba s čisto in kakovostno pitno vodo ena od prioritet ministrstva in vlade. Projekt SO-RI-KO predstavlja pomemben mejnik na tej poti, hkrati pa zgleden primer medobčinskega sodelovanja.

Župan občine Ribnica Samo Pogorelc je ob zaključku projekta povedal: »Projekt SO-RI-KO je za Občino Ribnica zagotovo pridobitev v smislu zanesljive oskrbe z varno in zdravo pitno vodo. Občina Ribnica je s tem projektom rekonstruirala 14.000 metrov vodovodnega omrežja, kar je vsekakor pridobitev za nadaljnjo širitev vodovodnega omrežja po občini. Hkrati je bila v Blatah, kjer je vodno zajetje, zgrajena tudi nova čistilna naprava, katera še dodatno izboljšuje kvaliteto vode. Želim si, da bi država pospešeno nadaljevala s podobnimi razpisi, saj je pred nami še kar nekaj izzivov, kjer moramo poskrbeti za to osnovno življenjsko dobrino.«
 
O projektu SORIKO
Potek gradnje in zaključek del
Dela na vodovodnem sistemu so se pričela v aprilu 2016 s pričetkom izgradnje vodovoda v Podstenah v občini Sodražica in vodovoda med Kočevsko Reko in Borovcem v občini Kočevje. Gradnja v vseh treh občinah je intenzivno potekala od leta 2016 do konec leta 2019, ko se je zaključil glavni del projekta. Projekt se je nato leta 2019 razširil še na izgradnjo vodovodnega sistema v naseljih Gornja in Dolnja Briga, 2021 pa na izgradnjo vodohrana Gotenica in vodovoda Zamostec. Gradnja se je tako zaključila novembra lani. Skupaj je bilo zgrajenih 68.040 metrov novih cevovodov, 11 črpališč, pet vodohranov in tri čistilne naprave za pitno vodo. Izgradnja čistilnih naprav za pitno vodo se je pričela v septembru 2016 in zaključila konec leta 2018. Sledilo je obdobje poskusnega obratovanja in nato vključitev čistilnih naprav v sistem oskrbe s pitno vodo. Z izgradnjo čistilnih naprav so se ohranili in obnovili obstoječi vodni viri Blate, Slovenska vas in Podstene.

25.8 milijonov evrov vreden projekt
Celoten projekt je vreden 25,8 milijonov evrov, od tega je bilo 19,3 milijonov namenjenih za izboljšavo vodovodnega omrežja ter 5,5 milijona za izgradnjo čistilnih naprav za pitno vodo. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije iz Kohezijskega sklada in Republike Slovenije, v višini 87,4 % upravičenih stroškov, ter iz proračunov sodelujočih občin.
 
Več informacij o projektu: www.soriko.si

VIR: Občina Ribnica