KONZORCIJSKI NVO PROJEKT NA-PROSTEM.SI – ZA PRAVIČNO DIGITALNO DRUŽBO

KONZORCIJSKI NVO PROJEKT NA-PROSTEM.SI – ZA PRAVIČNO DIGITALNO DRUŽBO

Spoštovani,

vabimo vas na predstavitev rezultatov projekta Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost nevladnih organizacij in uporabnikov, ki bo v četrtek, 7. decembra, ob 11. uri v Računalniškem muzeju v Ljubljani. Izvajalci bodo predstavili tudi izkušnje s terena in trajnostne načrte projekta, ki se jih bodo lotili v prihodnosti. Nosilka projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo, je Beletrina, ob njej pa ga izvajajo še platforma Rampa Lab, Društvo Ljudmila, Inštitut za elektronsko participacijo z izdatno podporo Društva Duh časa (donacije obnovljene računalniške opreme), Studia 12 (multimedijska podpora), društva Lugos (odprtokodna skupnost) in Zavoda Rhea (produkcija in tehnična podpora digitalne rešitve Na-prostem.si).

Arhiv: BeletrinaNamen projekta Na-prostem.si je spodbujanje digitalne preobrazbe nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečevanje vključenost njihovih uporabnikov v informacijsko družbo. Projekt se s svojimi dejavnostmi osredotoča predvsem na vsesplošno dostopnost različnih digitalnih storitev, uporabnikom omogoča prost dostop do preverjenih odprtokodnih programov in storitev ter ponuja podporo za učenje njihove uporabe z različnimi usposabljanji. Odprtokodni programi in storitve so namreč finančno dostopnejši, ponujajo udobno delovno okolje, pa tudi suverenost, trajnost, varnost in lasten nadzor.

V minulih dveh letih so v okviru projekta izvedli 102 usposabljanji za uporabo izbranih, preverjenih odprtokodnih programov in storitev za NVO iz vse Slovenije. (Arhiv: Beletrina)Vodja projekta Maša Malovrh iz Beletrine poudarja, da je projekt plod dolgoletnega sodelovanja nevladnih organizacij, ki so vključene v Mrežo NVO-VID: »Evropska komisija je v svojem Poročilu o napredku izvajanja zavez Berlinske deklaracije projekt izpostavila kot pozitivni premik na področju promocije temeljnih pravic in demokratičnih vrednot v digitalni sferi Slovenije. Kot primer dobre prakse odprtih in prostih informacijsko-komunikacijskih tehnologij storitev pa je bil ta prepoznan tudi s strani EU platforme Joinup.«

Posnetek dogodka bo objavljen tudi na kanalih YouTube in PeerTube.

Predstavitev sodelujočih nevladnih organizacij

VIR: Kreativna baza