Neto proizvodnja električne energije je avgusta znašala 1.264 GWh in se je v primerjavi z julijem zmanjšala za 11 odstotkov, v primerjavi s prejšnjim avgustom pa za 12 odstotkov.

Datum objave:
27. september 2024

Avtor:
Brane Janjič
Neto proizvodnja električne energije je avgusta znašala 1.264 GWh in se je v primerjavi z julijem zmanjšala za 11 odstotkov, v primerjavi s prejšnjim avgustom pa za 12 odstotkov.


Po podatkih državnega statističnega urada je bila avgusta proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah v primerjavi z letom prej manjša za 44 odstotkov, v termoelektrarnah za 2 odstotka in v jedrski elektrarni za odstotek, v sončnih in vetrnih elektrarnah pa se je povečala kar za 110 odstotkov. Tako je delež sončnih in vetrnih elektrarn v avgustovskem proizvodnem kolaču znašal 12,7 odstotka, nuklearna elektrarna Krško je prispevala 39,9 odstotka, hidroelektrarne in termoelektrarne pa vsake po 23,7 odstotka.
Avgusta smo uvozili 972 GWh, izvozili pa 1.189 GWh električne energije, v primerjavi z avgustom lani pa se je uvoz povečal za 103 odstotke, izvoz pa za 21 odstotkov.
Gospodinjstva so avgusta porabila 237 GWh električne energije ali za dva odstotka več kot julija, poslovni subjekti pa 582 GWh (za 7 odstotkov manj kot julija), od tega največ, in sicer  276 GWh predelovalne dejavnosti.

Manjši proizvodnji električne energije v termoelektrarnah je sledil tudi padec porabe goriv, pri čemer je bila skupna poraba goriv za 15 odstotkov manjša kot pred enim letom. V primerjavi z julijem pa je bilo avgusta zaznati zmanjšanje oskrbe s črnim premogom in antracitom za 45 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 31 odstotkov, koksom za 16 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za 13 odstotkov, dizelskim gorivom za 10 odstotkov, z ekstra lahkim kurilnim oljem in utekočinjenim naftnim plinom pa za 6 odstotkov. Po drugi strani pa smo avgusta zabeležili povečanje oskrbe z motornim bencinom za skoraj tretjino ter rjavim premogom in lignitom za desetino.

VIR: Naš Stik