Ljubljana je doživela pravo kulinarično in vinsko poslastico, saj se je devet uglednih primorskih živilskih podjetij, vinskih kleti in kmetijskih zadrug odločilo razvajati brbončice Ljubljančanov in turistov.

Ljubljana je doživela pravo kulinarično in vinsko poslastico, saj se je devet uglednih primorskih živilskih podjetij, vinskih kleti in kmetijskih zadrug odločilo razvajati brbončice Ljubljančanov in turistov. S svojimi vrhunskimi izdelki so obeležili svoj velik praznik - vrnitev Primorske k matični domovini, ki ga praznujemo 15. septembra.

Prireditveni dogodek Po Primorsko, ki je potekal v Ljubljani, je bil prava poslastica za vse ljubitelje kakovostnih živil in vrhunskih vin. Devet podjetij iz Primorskega regijskega parka, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vrhunskih živil in vin, je združilo moči in ponudilo raznoliko paleto okusov, ki so značilni za primorsko kulinariko

Na prireditvi so se predstavili naslednji ponudniki primorskih dobrot:

  1. Mlekarna Planika iz Kobarida: Ponudili so izdelke, ki vsebujejo kakovostno mleko iz Primorske.
  2. Mlinotest iz Ajdovščine: Razveselili so obiskovalce s svojimi testeninami, poticami in slaščicami.
  3. Skupina Pivka-Delamaris: Predstavili so različne ribje solate, vključno z novostjo - ribjo solato s tuno, fižolom in čičeriko.
  4. Klet Brda: Udeleženci so imeli priložnost okušati širok nabor vrhunskih vin.
  5. Vinakras: Točili so teran iz zadružne kleti Vinakras.
  6. Pršutarna Kras: Navdušili so s kraškim pršutom in mortadelo velikanko.
  7. Kmetijska zadruga Tolmin: Ponujali so odlične mesnine iz salamerije Alpija, ki deluje v okviru zadruge.
  8. Kmetijska zadruga Idrija: Gostom so postregli zaseko in žlikrofe, tipične primorske specialitete.

To kulinarično doživetje je poudarilo pomen sodelovanja primorskih živilskih podjetij in kmetijskih zadrug ter njihovo vpetost v lokalno skupnost. Njihova predanost kakovosti in tradiciji je prispevala k promociji primorskih dobrot tako doma kot tudi v tujini.

Primorske dobrote in vina so že dolgo prepoznane po svoji izjemni kakovosti, zato ni presenetljivo, da prispevajo k ugledu Slovenije kot gastronomske destinacije. Dogodek Po Primorsko je bil priložnost za razvajanje brbončic ter ponosno predstavljanje bogate kulturne in kulinarične dediščine Primorske regije.