Prihod pomladi bodo v Baški pozdravili s festivalom cvetja Baška rožica, ki na Krk vsako leto privabi več obiskovalcev. Med 19. in 21. aprilom 2024 bodo v okviru dogodka potekale številne delavnice, glasbeni nastopi, predstave, poučna predavanja in seveda velik in težko pričakovan cvetlični sejem.

Prihod pomladi bodo v Baški pozdravili s festivalom cvetja Baška rožica, ki na Krk vsako leto privabi več obiskovalcev. Med 19. in 21. aprilom 2024 bodo v okviru dogodka potekale številne delavnice, glasbeni nastopi, predstave, poučna predavanja in seveda velik in težko pričakovan cvetlični sejem.  V času pred glavno poletno sezono je to še eden izmed dogodkov, ki bogatijo dogajanje in turistično ponudbo na hrvaškem največjem otoku Krku.

Foto: Luka Tabako

Prihodnji vikend bo Baška ponovno zaživela v živih barvah raznovrstnega cvetja. Osmi zaporedni baščanski festival cvetja organizirata Turistična skupnost Občine Baška in Društvo Projekt, potekal pa bo na že znani lokaciji, in sicer v parku med hotelom Corinthia in Atrium Residence Baška. Na cvetličnem sejmu v okviru festivala se bo predstavilo zavidljivo število pridelovalcev cvetja iz cele Hrvaške. Tako bo zagotovljena široka izbira za vsak okus in potrebe. Sadike cvetja, okrasne in zelnate rastline, aromatične rastline in lončnice. Torej vse rastline, s katerimi radi okrasimo svoje balkone in vrtove, ko dnevi končno postanejo daljši in toplejši. Pridelovalci sadike spremljajo že od najzgodnejše faze, zato bodo obiskovalci lahko iz prve roke izvedeli vse skrivnosti uspešnega gojenja. Poleg razstave cvetja, sadik in vrtnega programa bodo zagotovo dobili tudi veliko koristnih nasvetov o sami negi rastlin in kakšno inovativno idejo za okrasitev svojega vrta. 

Dogajanje za otroke

Tradicionalno bodo festival cvetja v petek, 19. aprila 2024, uradno otvorili otroci, ki bodo s petjem in plesom pozdravili pomlad. Nastopile bodo mlajše folklorne skupine KD Šoto, učenci DV Katarina Frankopan Baška in šolski pevski zbor OŠ Frana Krsta Frankopana Baška. Na ogled bo tudi razstava likovnih del učencev od 1. do 4. razreda. V soboto, 20. aprila 2024, čakajo otroke zanimive ustvarjalne in priljubljene slikarske delavnice Art & Fun, kjer se bodo naučili veliko o likovnih tehnikah in o recikliranju naravnih materialov. Svoje plesno znanje bodo množici pokazali številni otroci, ki plešejo v plesnem studiu Incanto in pridno vadijo zabavne koreografije za svoje nastope. Nedelja, 21. aprila 2024, je rezervirana za cvetlično delavnico izdelovanja naglavnih venčkov iz kombinacije mediteranskih zelišč in svežega cvetja, ki jo bo vodila mednarodna cvetlična oblikovalka Christina Cianci Žerić. 

Foto: Luka Tabako


Dogajanje za odrasle

Da svoje ustvarjalne plati ne bodo razvijali le naši najmlajši, so v sklopu festivala organizirane tudi delavnice za odrasle. Namenjene so vsem udeležencem, ki si želijo zabave, dobre družbe, kreativnega ustvarjanja in pozitivnega vzdušja. Za vse, ki želijo sprostiti svojo kreativnost in spoznati prednosti dela z glino, bo v petek, 19. aprila 2024, potekala keramična delavnica. Udeleženci bodo pod strokovnim vodstvom Kreativnega studia Karika izdelali svojo unikatno skodelico in krožniček in se naučili osnov izdelovanja keramičnih izdelkov. Za vse ljubitelje rastlin, ki želijo svoj dom obogatiti s trajno zeleno dekoracijo, pa bo v soboto, 20. aprila 2024, potekala delavnica izdelave rastlinskih terarijev. Pod strokovnim vodstvom specializiranega studia za oblikovanje rastlinskih terarijev ProPlants bodo udeleženci spoznali principe delovanja rastlinskih terarijev in izdelali svojega. 

Foto: Luka Tabako

VIR: HTS