V hram slovenske kulture Cankarjev dom v Ljubljani prihaja že 15. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki bo to leto potekal vzporedno s Festivalom za tretje življenjsko obdobje od 27. do 29. septembra 2023.

 Ljubljana, 19. september 2023 – V hram slovenske kulture Cankarjev dom v Ljubljani prihaja že 15. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki bo to leto potekal vzporedno s Festivalom za tretje življenjsko obdobje od 27. do 29. septembra 2023. Na letošnji Collecti bo na več kot 70 razstavnih prostorih svoje zbirke na pogled in nakup postavilo več kot 30 razstavljavcev iz številnih držav – Belgije, Hrvaške, Italije, Kirgizije, Nemčije, Poljske, Slovenije in Srbije. Tradicionalno bosta na dogodku prisotni tudi Pošta Slovenije in nemška pošta, tokrat pa se z najdaljšo znamko na svetu predstavlja kirgiška ekspresna pošta. Tematska razstava Collecte bo na ogled postavila številne predmete na temo Denar, sveta vladar!, za nakup pa bodo na voljo osebna priložnostna filatelistična gradiva Collecte.

BOGATA PONUDBA ZBIRATELJSKI PREDMETOV
V okviru 15. Mednarodnega sejma zbirateljstva Collecta, ki vsako leto na dogodek privabi zbiralce in trgovce kovancev, bankovcev, znamk in razglednic, starih knjig in tiskov, figuric in drugih drobnih zbirateljskih predmetov, bo na voljo bogata bera zbirk predmetov razstavljavcev iz številnih držav, natančneje iz Belgije, Hrvaške, Italije, Kirgizije, Nemčije, Poljske, Slovenije in Srbije. Tradicionalno bosta na dogodku prisotni tudi Pošta Slovenije in nemška pošta, tokrat pa se z najdaljšo znamko na svetu predstavlja kirgiška ekspresna pošta.

NAJDALJŠA ZNAMKA NA SVETU
Ministrstvo za digitalni razvoj kirgiške republike je 30. januarja 2023 dalo v obtok poštno znamko Kyrgyz Express Post (KEP) 2022: »Mednarodno leto trajnostnega razvoja gora« – najdaljšo znamko na svetu. Na pobudo Sadyrja Japarova, predsednika kirgiške republike, so Združeni narodi leto 2022 razglasili za mednarodno leto trajnostnega razvoja gora. Temu pomembnemu dogodku je posvečena nova izdaja poštnih znamk KEP. Posebnost te izdaje je dejstvo, da je znamka, ki je dana v obtok, s širino 184 mm najdaljša poštna znamka na svetu. Poštna miniatura predstavlja pogorje Chaar-Tash, predel Toguz-Toro, vas Kazarman. Kupon miniaturnega lista prikazuje sotesko Besh-Tash, istoimensko jezero, pogorje Tuyuktor in prelaz Itagar. Posebej za Collecto je Kyrgyz Express Post pripravila knjižico z najdaljšo znamko in maksimum karto, pri čemer je ta znamka dopolnjena s posebnim žigom Collecte.

TEMATSKA RAZSTAVA
V letošnjem letu bo Collecta predstavila bogato tematsko razstavo pod skupnim imenovalcem Denar, sveta vladar!, v okviru katere bodo številni zbiralci na ogled postavili različna plačilna sredstva iz različnih obdobij in držav sveta. Zmago Jelinčič pl. bo na ogled postavil nemške bankovce v času okupacije Jugoslavije (Slovenije) ter nemške bankovce v času inflacije pred nastopom Hitlerja, člani Numizmatičnega društva Slovenije bodo prestavili denar v različnih oblikah in iz različnih obdobij in držav (kovanci, bankovci, priložnostni denar, delnice, fakture, hranilniki, vrednostni papirji), predstavljeno bo slovensko predvojno gospodarstvo (vrednostni papirji s področja Slovenije iz obdobja pred drugo svetovno vojno, od prvih železniških delnic do zadnjih emisij delnic Trboveljske premogokopne družbe, bankovci, urejeni po ABC sistemu držav z ustreznimi pojasnili posameznih držav oz. izdajateljev denarja ter stari mehanski kalkulatorji.

PRILOŽNOST ZA OCENITEV OSEBNIH ZBIRK
Na   razstavnih   prostorih   Numizmatičnega   društva   Slovenije,   Filatelističnega društva Ljubljana in Filatelistične zveze Slovenije bodo vsak dan prisotni strokovnjaki, ki bodo obiskovalcem  pomagali  ocenjevati filatelistične in  numizmatične predmete. Če imate doma stare kovance, bankovce, znamke ipd., jih lahko prinesete na Collecto in mogoče odkrijete, da skrivate doma pravi zaklad!

OSEBNA PRILOŽNOSTNA GRADIVA COLLECTE
Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta je edini sejem, ki ima tudi svojo filatelistično zbirko. Ob vsakem sejmu izide namreč vrsta filatelističnih izdelkov- spominski ovitek prvega dne, priložnostni poštni žig, osebne znamke, razglednice, maksimum karte itd. Collecta se lahko pohvali, da je prva leta izdajala po eno, kasneje pa že po tri različne osebne znamke. Doslej je izšlo 22 znamk in blok z eno znamko, ki ga je izdala Pošta Slovenije. Na dogodku bodo tradicionalno na voljo znamka, razglednica, maksimum karta z dnevnimi žigi in ovojnica. Nakup bo možen v času Collecte v Cankarjevem domu na info točki.

PREDAVANJE: OHRANJANJE VREDNOSTI SKOZI GENERACIJE – ZBIRATELJSTVO ZLATNIKOV IN SREBRNIKOV
V okviru vzporednih dogodkov bo na voljo tudi predavanje družbe Elementum d.o.o. (sreda, 27. september 2023 od 16.15 do 17. ure v dvorani M3), v okviru katerega bo Pavel Rihtaršič predstavil zakaj zbirateljstvo ni zgolj hobi, ki ohranja zgodovinske in umetniške vrednosti, pač pa je lahko ponudi tudi finančna naložba, ki plemeniti vašo starost ali omogoči enostaven prenos vrednosti na vaše otroke in vnuke. Prisluhnite, kako lahko s plemeniti kovinami zgradimo vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

VZPOREDNO TUDI 22. FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE
Vzporedno s Collecto bo potekala tudi največja prireditev za starejše v Evropi 22. Festival za tretje življenjsko obdobje. Festival je izjemno medgeneracijsko obarvan in k obisku vabi predstavnike vseh generacij. V treh dneh se bo zvrstilo več kot 120 pevskih, plesnih in glasbenih nastopov, več kot 40 brezplačnih izobraževalnih dogodkov in delavnice, potekale pa bodo številne predstavitve izdelkov in storitev za aktivno staranje na številnih razstavnih prostorih ter 7 strokovnih razprav. V okviru festivala se nadaljuje akcija Računalniki za starejše v sodelovanju z Društvom Duh časa, v okviru katere bodo organizatorji in društvo starejšim, ki težje dostopajo do opreme, podarili obnovljene računalniške komplete z odprtokodno programsko opremo.
Program lahko spremljate tukaj: https://f3zo.si/program/.

VSTOP PROST
collecta.si

FOTO: najdaljša znamka na svetu, dolžina 18,4 cm, leto izdaje: 2022, izdajatelj: Kyrgyz Express Post


FOTO: osebna priložnostna gradiva Collecte, leto izdaje: 2023, izdajatelj: Collecta


VIR: Proevent