Prilagoditev veljavnega OPN na nove geodetske podlage


Občina Grosuplje


Prilagoditev veljavnega OPN na nove geodetske podlage
Nov Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3) uvaja instrument tehnične posodobitve (s 141. in 142. členom ZUreP-3), s katerim se omogoča ažuriranje grafičnega dela prostorskih izvedbenih aktov s podatki o parcelah iz katastra nepremičnin.
V letih od 2019 do 2022 je Geodetska uprava pripravljala izboljšavo zemljiškega katastra, s katero je izboljšala položajno natančnost zemljiško katastrskih prikazov (ZKP) ter prejšnji zvezni sloj ZKP preoblikovala v zemljiško katastrski načrt (ZKN). ZKN so formalno že uveljavljeni in predstavljajo uradni podatek zemljiškega katastra, ki je v celoti nadomestil prejšnji ZKP. ZKN bo vzdrževan zgolj še z geodetskimi upravnimi postopki parcelacije zemljišč.
Ker so vsebine OPN, predvsem najpomembnejši prostorski režim - namenska raba prostora (v nadaljevanju: NRP), v veljavnem OPN pripravljene in usklajene s takrat veljavnim ZKP in ker so se z vzpostavitvijo in uveljavitvijo ZKN meje parcel pozicijsko premaknile, je nujno potrebno, da se pozicijska natančnost NRP uskladi z najnovejšim in najbolj natančnim ter uradnim podatkom ZKN.
Usklajeni podatki NRP z ZKN bodo poleg boljšega in natančnejšega prostorskega načrtovanja omogočali boljše in zanesljivejše lokacijske informacije, boljše preseke s pravnimi režimi, boljšo uporabo podatkov o odmerah nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, večjo natančnost in boljše informacije v postopkih množičnega vrednotenja nepremičnin, ustreznejše in boljše upravljanje s prostorom itd.
V okviru projekta Pilot MOP je bila izdelana naloga “Metodologija za izvedbo postopka tehnične posodobitve grafičnega prikaza namenske rabe prostora”, v kateri so podrobneje razdelani pristop, odprta vprašanja ter tudi vsebinske pasti izvedbe tehnične posodobitve.

Postopek uskladitve NRP iz ZKP na ZKN oziroma tehnične posodobitve se skladno z ZureP-3 lahko izvede na dva načina:
  • Skladno s 141. členom ZureP-3 se tehnična posodobitev izvede v postopku priprave prostorskega izvedbenega akta oziroma v fazi priprave strokovnih podlag kot nova geoinformacijska osnova za pripravo sprememb in dopolnitev OPN. Uskladijo se vse meje NRP za celotno območje občine. Pravni režimi, ki niso v pristojnosti občine (podatki PSP), se z ZKN ne usklajujejo.
  • Skladno s 142. členom ZureP-3 se tehnična posodobitev izvede kot samostojni postopek, ki se začne s sklepom župana. Občina osnutek tehnično posodobljenega OPN objavi v prostorskem informacijskem sistemu. Javnosti se omogoči dajanje predlogov in pripomb na objavljeno gradivo v roku, ki ni krajši od 15 dni. Na podlagi pripomb javnosti občina pripravi predlog tehnično posodobljenega občinskega prostorskega izvedbenega akta, ki ga sprejme Občinski svet s sklepom ter ga objavi v uradnem glasilu občine in prostorskem informacijskem sistemu. V okviru prevzetih del bo Občina pridobila zadnji sloj ZKN s strani Geodetske uprave RS, na katerega se prenese NRP iz veljavnega OPN.
Občina Grosuplje bo izvedla postopek tehnične posodobitve skladno s 142. členom ZureP-3, vključno s formalno uveljavitvijo novega sloja NRP.

Javna razgrnitev osnutka Tehnične posodobitve grafičnega prikaza namenske rabe prostora OPN Občine Grosuplje (SD OPN 5), ki jo je izdelalo podjetje LOCUS d.o.o., bo potekala v času od srede, 8. marca 2023, do vključno srede, 22. marca 2023.

Gradivo bo dostopno na spletni strani občine na povezavi: https://www.grosuplje.si/objava/733438.  

Grafični del bo v aktivni obliki dostopen tudi na spletni strani Prostorski informacijski sistem občin - PISO na povezavi: https://www.geoprostor.net/piso/ewmap.asp?obcina=grosuplje&cx=474370&cy=89424&CS=D96&scale=32&catprj=piso.grosuplje_opn_tp_jr&bckcat=piso.base_tile_hv&ovllys=000000000000&defaultuser=true.
 
V času javne razgrnitve lahko svoje pripombe, predloge in mnenja k osnutku podate pisno na naslov: Občina Grosuplje, Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje, s pripisom »Tehnična posodobitev OPN« ali na elektronski naslov info@grosuplje.si, prav tako s pripisom »Tehnična posodobitev OPN«.
 
Za dodatne informacije se lahko obrnete na Urad za prostor Občine Grosuplje, Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje - drugo nadstropje, v času uradnih ur, ob ponedeljkih od 8.00 - 11.00 ure in od 12.00 - 14.30 ure, ob sredah od 8.00 - 11.00 ure in od 12.00 - 16.30 ure, ob petkih od 8.00 - 11.00 ure.


VIR: Občina Grosuplje