pri Mladinska knjigi so v teh dneh izšle tri novosti iz programa uredništva priročnikov. Gobe v vseh letnih časih Branka Vrhovca in Eve Zupan je knjiga slovenskih avtorjev, ki izčrpno predstavi gobe slovenskih gozdov. Diši, po morju diši Gorazda Goriška prinaša 60 izletov v Sloveniji in tik za mejo, na katerih se boste naužili razgledov na morje. Skriti kotički Evrope je popotniška knjiga za vse, ki ne marajo gneče in množičnega turizma.

Spoštovani,
 
pri Mladinska knjigi so v teh dneh izšle tri novosti iz programa uredništva priročnikov. Gobe v vseh letnih časih Branka Vrhovca in Eve Zupan je knjiga slovenskih avtorjev, ki izčrpno predstavi gobe slovenskih gozdov. Diši, po morju diši Gorazda Goriška prinaša 60 izletov v Sloveniji in tik za mejo, na katerih se boste naužili razgledov na morje. Skriti kotički Evrope je popotniška knjiga za vse, ki ne marajo gneče in množičnega turizma.
 
GOBE V VSEH LETNIH ČASIH
Branko Vrhovec
Eva Zupan
Uredila: Aleksandra Kozarov
Število strani: 352
Cena: 59,99 EUR
Slovenija je zaradi ozemeljske razgibanosti in bogate gozdnatosti pravi gobarski raj. Zdi se, da je iz leta v leto gobarska strast Slovencev večja, saj ljud­je ugotavljajo ne samo kulinarično vrednost gob, pač pa tudi njihove zdravilne lastnosti. Vprašanje pa je, ali je tudi znanje o gobah med nabiralci zadovoljivo, saj je za njihovo varno uživanje treba poznati ne samo užitne, ampak tudi neužitne in strupene gobe.
V knjigi se med drugim sprehodimo skozi zgodovino nabiranja gob, gobarske modrosti in pravila gobarjenja. Največ pozornosti je seveda namenjeno temeljitemu popisu in opisu gob, ki rastejo v slovenskih gozdovih v vseh letnih časih. Z novim znanjem se boste samozavestno odpravili v gozd po kaj več kot »jurčke« in »marele«, nato pa si lahko preberete še poglavje o shranjevanju gob in poiščete navdih za kakšno slastno gobjo jed med recepti v zadnjem poglavju
 
 
Branko Vrhovec se je leta 1990 včlanil v Gobarsko družino Ljubljana. Kot določevalec gob (determinator) je več let sodeloval na gobarskih razstavah in pripravil nekaj predavanj. Vse gobarsko znanje je pridobil kot samouk, sicer pa je upokojenec. Že nekaj desetletij ima gobarsko stran v reviji Moj mali svet, o gobah pa je pisal tudi v drugih revijah in časopisih. Nekaj svojega gobarskega znanja in izkušenj je zbral v knjižici Zdravilne gobe Slovenije in 100 okusnih gob, ki je izšla pri založbi Narava. Založbi Mladinska knjiga je pomagal pri strokovnih pregledih prevedenih gobarskih priročnikov.
 
 
 
 
 
Eva Zupan (1977) se je pred skoraj desetimi leti z možem preselila v Prlekijo, v hišico sredi gozda. Tako so čisto spontano prišle tudi gobe, med katerimi so jo najbolj začarali ravno gobani in njihovo malo širše sorodstvo. Je samostojna svetovalka in skrbnica več gobarskih skupin na facebooku, med drugim Gobje kraljestvo, Gobe v Pomurju, in tudi mednarodnih The Mushroom Identification Forum Poisons Help, Emergency Identification for Mushrooms and Plants, v katerih skuša uporabnike ozaveščati o odgovornem odnosu do gliv in izobraževati vse, ki si želijo spoznavati to čudovito kraljestvo.
 
Eva Zupan o knjigi:
»V čast mi je bilo spoznati in delati z Brankom Vrhovcem, ki je eden od največjih strokovnjakov slovenske mikologije. Skupaj nama je uspelo sestaviti priročnik, ki vsakemu lahko ponudi nekaj. Knjiga je zelo raznolika, preberete lahko o zgodovini mikologije, o zakonodaji, povezani z nabiranjem gob, o možnih zastrupitvah in nekaj tudi o gojenju gob. Ne manjkajo niti recepti, seveda je pa največji del namenjen opisu najpogostejših vrst, ki jih najdemo v naših gozdovih. Skratka, pravi pravcati leksikon gobarjenja, ki se ne ustraši niti skorajda čarobnih tem povezanih z gobami. To je knjiga, ki s svojo širino lahko pritegne tako začetnike kot strokovnjake.«
 
 
DIŠI, PO MORJU DIŠI
60 izletov z razgledom na morje
Gorazd Gorišek
Uredila: Aleksandra Kozarov
Število strani: 280
Cena: 32,99 EUR
Gorazd Gorišek, priznan avtor turističnih vodičev, pravi, da se mu je misel na gorniško knjigo z vonjem po morju utrnila na enem od družinskih potovanj na poletne počitnice ob morju, med katerimi, kot pravi sam, raje naredi kakšen ovinek ali dva po lokalnih cestah, namesto da bi stal v kolonah pred cestninskimi postajami. V knjigi je zbral 60 izletov po slovenskem Krasu, Istri, Posočju, Vipavski dolini in Postojnskem, tržaškem Krasu in Julijskih Predalpah ter hrvaški Čičariji, Učki in Gorskem kotarju.
»Seveda pa obisk vrhov z vonjem po morju ni namenjen samo »počitku« med vožnjo na poletni oddih. Nanje se lahko odpravimo tudi kar tako, ob koncu tedna ali ob drugih prostih dnevih – in to v vseh letnih časih. Pozimi nas bo v jasnem brezvetrnem dnevu grelo prijazno sonce, pomladi naše poti krasilo gorsko cvetje, poleti na grebenih Kraškega roba hladila burja in jeseni privabljal ruj s svojimi ognjenimi barvami.«
Sodobno zasnovan priročnik vsebuje avtorske fotografije, zemljevide, ključne podatke, preglednico izletov, predloge za zanimivosti v bližini in GPS-podatke o izhodiščih.
 

Gorazd Gorišek (1976) je pisec gorniške literature. Zaposlen je na mednarodnem oddelku Pošte Slovenije v Ljubljani. Gorski svet je spoznaval že v mladih letih, publicistično pot pa je začel z objavami na osrednjem slovenskem gorniškem portalu Gore in ljudje. S številnimi članki sodeluje v Planinskem vestniku, kjer je kot zunanji sodelavec deloval tudi v uredniškem odboru revije in pripravil vodnik o gorah nad Bohinjem. Bil je tudi član uredništva Planinske založbe ter Odbora za založništvo in informiranje pri Planinski zvezi Slovenije. Je avtor vodnikov Razširjena Slovenska planinska pot (2014), 10 x Krk (2016), Slovenska planinska pot I. del (2018), V zasnežene gore (2019), Gorniška potepanja z otroki (2019), soavtor monografije Slovenske gore (2014) in vodnika Dolina Soče – Bovško (2017). Bil je urednik vodnika Slovenska Istra, Brkini in Kras (2016), je pa tudi recenzent zemljevidov Planinske založbe. 
 
 
SKRITI KOTIČKI EVROPE
Romantični izleti malce drugače
Uredila: Aleksandra Kozarov
Prevod: Klementina Logar
Število strani: 306
Cena: 39,99 EUR

Prava Evropa se skriva v majhnih vaseh, skritih plažah in prikupnih mestih daleč stran od množic turistov: knjiga prinaša 53 idej za počitnice v vseh letnih časih in z njo popotnik odkrije drugačno Evropo.
Pariz, Toskana in London so nedvomno sanjski izletniški cilji, žal pa so pri popotnikih z vsega sveta tako priljubljeni, da zaradi množice turistov spregledamo njihove lepote. A Evropa je raznovrstna in ponuja številne druge možnosti: romantična mesta, kot je portugalska Évora, samotne otoke estonskega otočja, neznano divjino Vlaške v Romuniji ali smaragdno razkošje Posočja.
Knjiga vas bo ponesla na malce drugačne romantične ali družinske popotniške cilje po Evropi, prilagojene letnim časom. Opise krajev dopolnjujejo znamenitosti, naslovi in namigi za izlete, ob tem pa so pri vsaki pokrajini predlagana posebna doživetja, ki jih, ne glede na to, ali boste potovali sami, v dvoje ali v družbi, nikakor ne smete zamuditi.

VIR: MK