Septembra so pri Mladinski knjigi izšle tri nove knjige domačih avtorjev: knjiga Sanje s podnaslovom Tiha zgodba naše duše je delo psihoterapevtke in jungovske psihoanalitičarke Urške Ajdišek, Ko duša trpi, telo nosi posledice je prvenec Anite Kajtezović, avtor priročnika Svet je lepši brez očal pa je Igor Drnovšek.

Septembra so pri Mladinski knjigi izšle tri nove knjige domačih avtorjev: knjiga Sanje s podnaslovom Tiha zgodba naše duše je delo psihoterapevtke in jungovske psihoanalitičarke Urške Ajdišek, Ko duša trpi, telo nosi posledice je prvenec Anite Kajtezović, avtor priročnika Svet je lepši brez očal pa je Igor Drnovšek.
 
SANJE
Tiha zgodba naše duše
Urška Ajdišek
Uredil: Aleš Učakar
Ilustracije: Anoushka Anumanchi in Maja Kuhar
Število strani: 408
Cena: 34,99 EUR
 
Urška Ajdišek je psihoterapevtka, jungovska psihoanalitičarka in supervizorka pri Mednarodni zvezi za analitično psihologijo (IAAP) v Zürichu. Sanje in zgodbe so pomembna sestavina njene psihoterapevtske in supervizijske prakse. V uvodnem delu svoje knjige Sanje predstavi bistvene koncepte jungovske analize sanj, v nadaljevanju pa na praktičnih primerih sanjskih motivov prikaže načine analize sanj. Predstavljeni so najpogostejši motivi iz sanj v različnih sanjskih kontekstih in različnih življenjskih okoliščinah sanjavca. Bralec se seznani z osnovami sanjanja, vsebino sanj in načinom sanjanja, nato pa še s tehnikami dela s sanjami in analizo sanj. Knjigo je mogoče brati z namenom širjenja svoje zavesti, lahko pa se uporablja tudi za učno analizo sanj.
Čeprav imamo v Sloveniji na voljo že več prevodov Jungovih knjig in knjig drugih jungovcev, pa smo s knjigo Sanje – Tiha zgodba naše duše dobili tudi slovensko avtorsko delo, kar je velika spodbuda za razvoj jungovske psihologije v Sloveniji, kot v uvodu zapiše psihiater dr. Jožef Magdič.
 
KO DUŠA TRPI, TELO NOSI POSLEDICE
Priročnik za (samo)zdravljenje z zdravilno energijo
Anita Kajtezović
Uredila: Barbara Zych
Zbirka: Most
Število strani: 208
Cena: 27,99 EUR
Anita Kajtezovič je či gong (Qi gong) učiteljica, ki deluje v društvu Zavetje qija, ki združuje starodavne modrosti taoističnih mojstrov in nove načine razumevanja zdravilne energije posameznika. S svojim delom in znanjem se osredotoča na uravnavanje čustev ter dosego notranjega ravnovesja in harmonije ter spodbuja ljudi k odgovornemu in celostnemu življenju ter razvijanju notranjega miru in ravnotežja.
V knjigi Ko duša trpi, telo nosi posledice Kajtezović poglobljeno raziskuje temeljna načela taoizma ter njihov vpliv na dojemanje naravnega reda, ki usmerja vsa bitja in procese v okviru narave. Taoistično prepričanje v univerzalne zakone narave se prepleta z razumevanjem človeka kot neločljivega dela tega večnega sistema. Avtorica v knjigi ponuja dragocen vpogled v umetnost zdravljenja s pomočjo zdravilne energije. Njene izkušnje, pridobljene skozi leta preučevanja in prakticiranja, so temelj za predstavitev in razumevanje te starodavne veščine.
SVET JE LEPŠI BREZ OČAL
Igor Drnovšek
Uredila: Saša Kozarov
Število strani: 240
Cena: 29,99 EUR
 
Igor Drnovšek, ki ga poznamo kot avtorja dveh vodnikov po Sloveniji, Najlepše stvari so zastonj in Najlepše stvari so zastonj, je napisal prvo slovensko knjigo o ohranjanju in izboljšanju vida po naravni poti.
Vid je eden najdragocenejših načinov za spoznavanje in vzpostavljanje povezave s svetom, vendar se z njim začnemo ukvarjati večinoma šele, ko se pojavijo težave. Najpogosteje uporabimo najhitrejšo rešitev, kot so očala, kapljice za oči ali laserska operacija. Vid pa je mogoče ohraniti in izboljšati tudi po naravni poti. Avtor v knjigi navaja dobre vsakdanje navade za boljši vid, predlaga preproste tehnike sproščanja oči in priporoča vaje za oči, ki jih spremljajo slikovne priloge in QR-kode z videi za lažjo izvedbo.
 
»Knjiga vas bo popeljala skozi drugačen pristop obravnave vida in oči – pristop naravnega in celostnega zdravljenja, ki se ne ukvarja samo s tem, kako se spoprijeti s težavami z vidom, temveč tudi, kako jih preprečiti.« – Annamária Pavelová, oftalmologinja.

VIR: MKZ