Nuklearna elektrarna Krško nadaljuje pozitivne proizvodne trende zadnjih mesecev, vplivi na okolje ostajajo minimalni.

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv Naš stik
Nuklearna elektrarna Krško nadaljuje pozitivne proizvodne trende zadnjih mesecev, vplivi na okolje ostajajo minimalni.

Načrtovana aprilska proizvodnja Nuklearne elektrarne Krško je znašala 500.000 MWh, dejanska proizvodnja na izhodu generatorja pa je znašala 526.821,4 MWh bruto električne energije. To pomeni, da je aprila v elektroenergetsko omrežje oddala 501.668 MWh električne energije, proizvodnja pa je bila za 0,3 odstotka višja od načrtovane.

Ob tem je bila nuklearka 100-odstotno razpoložljiva, obratovala je v skladu s tehničnimi omejitvami, prav tako so bili zmožni delovati vsi varnostni sistemi.

Vplivi na ljudi in okolje

Nuklearka s svojim delovanjem nekoliko segreva reko Savo. Ta se je v aprilu segrevala povprečno za 1,7 ºC in največ za 2,7 ºC od dovoljenih 3 ºC. Delež tritija v tekočinskih izpustih je aprila znašal 0,23 odstotka letne omejitve, ki znaša 45 TBq. Skupni delež tritija v letošnjem letu tako znaša 1,4 odstotka  letne omejitve. Za ostale radionuklide, katerih dopustna letna radioaktivnost je 100 GBq, je delež aprila znašal 0,00036 odstotka letne omejitve, do konca aprila pa 0,0029 odstotka.

Celoten vpliv na prebivalstvo zaradi izpustov radioaktivnih snovi je omejen z dozo 50 μSv na razdalji 500 m od reaktorja. Ocenjen vpliv v aprilu je znašal 0,12 odstotka letne omejitve oziroma do konca aprila 0,37 odstotka letne omejitve.

Aprila je bilo uskladiščenih 6,7 m3 nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.

VIR: Naš Stik