Prenova treh pomembnih spomenikov kulturne dediščine v Celju je v teku in obeta bogatitev kulturne ter turistične ponudbe mesta.

Prenova treh pomembnih spomenikov kulturne dediščine v Celju je v teku in obeta bogatitev kulturne ter turistične ponudbe mesta. Mestna občina Celje je začela z deli na Stari grofiji, kjer bodo vzpostavili prostor za prikaz antične vile s freskami, kar je izjemno pomembno arheološko odkritje. Celotna obnova, vključno z izgradnjo dvigala, strojnice za klimatizacijo razstavnih prostorov in obnovo fasade, bo stala približno 1,5 milijona evrov. Letos načrtujejo vgradnjo dvigala in zagotovitev univerzalne dostopnosti, večino drugih del pa bodo izvedli v letu 2024.

Stara grofija, ki danes gosti Pokrajinski muzej Celje, je najlepša poznorenesančna stavba v mestu in hrani znameniti Celjski strop, pomembno umetniško delo z evropskim pomenom. Poleg tega so v bližini stavbe odkrili antično vilo s freskami, kar dodatno poudarja pomen Celja v evropski kulturni dediščini.

Poleg tega potekajo tudi obnovitvena dela na Starem gradu Celje, eni najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Trenutno izvajajo sanacijo kamnitih fasadnih zidov Romanskega palacija, kar je pomembno za varnost obiskovalcev in prihodnjo obnovo grajskega jedra. Dela potekajo pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in naj bi bila zaključena naslednje leto.

Dodatno bodo k razvoju turistične in kulturne ponudbe prispevali tudi projekti Grajske poti, ki vključujejo ureditve novih poti, razgledne ploščadi, vhodne portale ter digitalne nadgradnje. Projekt bo sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in naj bi bil zaključen v prihodnjem letu.

Vse te iniciative bodo prispevale k ohranjanju bogate zgodovinske in umetniške zapuščine Celja ter hkrati obogatile turistično ponudbo mesta.