Tradicionalni decembrski dogodek Dan odprtih vrat je namenjen osmo in devetošolcem iz širše regije, ki jih zanimajo rudarski in z njim povezani poklici.

Datum objave:
4. januar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Slobodan Mrkonjič


Po dveh zaradi covida-19 virtualnih izvedbah so v Premogovniku Velenje decembra za osmo in devetošolce iz širše regije vnovič izvedli Dan odprtih vrat na sedežu podjetja. Tudi na tokratnem dogodku so obiskovalci prejeli osnovne informacije o poklicih, ki so na voljo v Premogovniku Velenje in premogovniških povezanih družbah ter o možnostih štipendiranja in zaposlitve po zaključenem šolanju. Udeležence je uvodoma pozdravila vodja področja Kadri in plače mag. Irena Vodopivec, ki je med drugim izpostavila, da bo Premogovnik Velenje za svoje nemoteno delovanje še vsaj nekaj desetletij potreboval ustrezne in predvsem izobražene kadre s področja rudarstva in geodezije, strojništva, elektrotehnike, mehatronike in drugih s to panogo povezanih poklicev.

Bodoči dijaki so si v nadaljevanju najprej ogledali krajši predstavitveni film, ki so ga v sodelovanju s Premogovnikom Velenje pripravili učitelji in dijaki Šole za strojništvo, geotehniko in okolje. Ravnatelj omenjene šole Peter Rozman in vodja praktičnega izobraževanja v Premogovniku Velenje Boris Verdnik sta zbranim podala tudi osnovne informacije o praktičnem pouku in praksi, ki jo dijaki izvajajo v realnem okolju, nato pa je sledil še ogled Premogovnika Velenje, v okviru katerega so si lahko učenci ogledali prostore dežurnega Premogovnika, svetilkarno, prezivnico, vhod v jamo ter uvozno-izvozni jašek ter se sprehodili tudi skozi strojne in elektro delavnice hčerinske družbe HTZ Velenje.

Glede na to, da so bili gostje pozitivno presenečeni nad tehnologijo in urejenostjo tako Premogovnika Velenje kot tudi hčerinske družbe HTZ, v Premogovniku upajo, da se bo kdo izmed njih tudi dejansko odločil za katerega izmed rudarskih poklicev. Ne nazadnje, Premogovnik Velenje poleg številnih ugodnosti dijakom zagotavlja tudi dvojno štipendijo za vsa leta izobraževanja, prav tako pa se lahko prav vsi po zaključku šolanja takoj zaposlijo v Premogovniku in njegovih hčerinskih družbah.

VIR: Naš Stik