DOKUMENTARNI FILM O NAJSTAREJŠI POLJSKI KRALJICI PREOBLEKE

DOKUMENTARNI FILM O NAJSTAREJŠI POLJSKI KRALJICI PREOBLEKE

Nov poljski Max Original dokumentarni film „Boyleska“ (Boylesque) je od danes dostopen na HBO Max streaming platformi. Premiera na HBO kanalu bo danes, 15. junija, ob 21.35.

V grenko-sladki zgodbi o življenju, ki kljubuje starosti in konvencijam, queer performer poznan kot kraljica preobleke Lulla La Polaca še vedno upa na ljubezen, čeprav njegovo 80-letno telo in svet, ki ga označuje za upokojenca, nista vedno zmožna dohajati njegovih želja.

Spogleduje se že s smrtjo, a še naprej išče ljubezen svojega življenja; Lulla La Polaca še vedno želi plesati, se zabavati in ljubiti. Toda bolehno telo se upira mladostni duši. Kakšen je občutek hrepenenja po nečem, česar ne moreš dohajati?

Kako je, če si želiš ljubezni, a imaš še tako malo časa, da jo doživiš? Outsider med upokojenci zacveti med mladimi, ki pa ga vedno pustijo za seboj. Lulla ne pripada nikamor. Med spomini na preteklost in upanjem na novo ljubezen se vedno bolj umika v svet domišljije. Tega 80-letnika ni mogoče uvrstiti v nobeno kategorijo, v nobeno generacijo: obiskuje pogrebne zavode in parade ponosa, plesišča ter gejevske klube.

Najstarejša poljska kraljica preobleke poskuša graciozno živeti v okolju, ki poveličuje mladost, medtem ko dokumentarni film „Boyleska“ beleži ganljive trenutke njene biografije.

„“Bodi radoveden in brez predsodkov“ je bil naš moto pri delu na tem filmu in pripeljal nas je do izjemnega človeka in nam omogočil, da prisluhnemo njegovi zgodbi. Sčasoma smo vsi ugotovili, da Lulla ni le zelo posebno človeško bitje, ampak primer mlade duše, ki je ujeta v telesu starca. Človek, ki išče ljubezen in pustolovščino kljub vlogi, ki mu jo vsiljuje družba, ki je osredotočena na mlade. Lullin duh in energija, ki jo deli z vsemi, sta pustila pečat na našem snemanju, montaži in glasbi. Zelo sem hvaležna za to izkušnjo in za sodelovanje z neverjetno talentiranimi umetniki, ki so z mano delali na tem projektu,“ je povedala scenaristka in režiserka Bogna Kowalczyk.

Tomasz Morawski, producent filma, je dodal: „Naš namen je bil posneti film, ki bi postavil pod vprašaj konvencionalno dojemanje starejših. Želeli smo prikazati 80-letnika z njegovimi željami in spoznanji, kakšen je svet danes. Ni nas zanimala zgodba o preteklosti niti ilustracija spominov iz mladosti. „Boylesko“ poganja naprej napetost med mladim duhom in telesom, ki se stara, med energijo in odprtostjo ter stereotipi, ki jih vsiljuje družba. Čutimo, da občinstvu predstavljamo veličasten, izjemen lik upornika, sanjača, umetnika in aktivista. Gre za režiserski in snemalni prvenec, a za nas producente je bilo bistvenega pomena, da ustvarimo prostor, kjer lahko Lullino zgodbo povemo z veliko občutljivosti in s pozornostjo na detajle kot tudi na vizualno plat.“

Film so producirali HBO Max, Haka Films in Bionaut s finančno podporo Češkega filmskega fonda in Mazovijskega Varšavskega filmskega fonda. Producenti za HBO Max so Izabela Łopuch, Hanka Kastelicová, Joanna Szymanska, za HAKA Films Tomasz Morawski, Katarzyna Kuczynska, za Bionaut pa Vratislav Šlajer, Jakub Koštál. V glavni vlogi je Andrzej Szvan, a.k.a. Lulla La Polaca, scenaristka in režiserka je Bogna Kowalczyk.

PR  Warner Bros. Discovery