v torek, 9. aprila 2024, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Knjigarno Beletrina Maribor (Grajski trg 2) na predstavitev pesniških zbirk Fusnote in Transverzala Andreja Brvarja. Pesnik bo dve od štirih svojih pesniških zbirk, ki so izšle pri Beletrini, predstavil v pogovoru s programskim direktorjem Beletrine Alešem Štegrom.

Spoštovani,

v torek, 9. aprila 2024, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Knjigarno Beletrina Maribor (Grajski trg 2) na predstavitev pesniških zbirk Fusnote in Transverzala Andreja Brvarja. Pesnik bo dve od štirih svojih pesniških zbirk, ki so izšle pri Beletrini, predstavil v pogovoru s programskim direktorjem Beletrine Alešem Štegrom. Z zanosom večnega popotnika in z visoko naelektreno pesniško dikcijo je Transverzala povabilo bralcu k živemu čudenju nad na novo odkritim tukaj in zdaj. Zbirka se vije kot dolga in razgibana pesniška odisejada, ki jo je pesnik prehodil od svoje prve zbirke, Slikanica, iz leta 1969 do zadnje, Material, objavljene leta 2013.

Medtem pa deseta pesniška zbirka Fusnote nadaljuje značilno sintetično in sinkretično govorico, ki dela avtorjevo pesniško krajino prepoznavno in živo. Aforizmi, lirični utrinki in hipni uvidi se mešajo s presenetljivimi fakti iz sveta narave in družbe.

Vseskozi zajemajoč iz konkretnega sveta je Andrej Brvar slovensko poezijo razprl številnim detajlom iz mestnega življenja, sveta tehnologije, medijske resničnosti in vsakdanjih doživetij, ki v njej zavzemajo mesto, enakovredno naravnemu svetu. V zgodnji, avantgardistični fazi je tako z značilno robatim humorjem in plastičnim katalogom, ki je iz poezije izgnal skorajda sleherno metaforo, kontriral lahkotnemu fenomenološkemu preigravanju; v drugem ustvarjalnem obdobju, ki traja vse do danes, pa izstopajo organsko celovite zgodbe, ki jih prežemajo mehkoba, mitska moč spomina in odprtost do soljudi.Prosimo, da svojo udeležbo na dogodek potrdite do petka, 5. aprila 2024, na
hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si. Lepo vabljeni!Knjigarna Beletrina Maribor se tako s številnimi dogodki, le slab mesec od uradne otvoritve, že uveljavlja kot središče literarnega dogajanja v Mariboru.

V mesecu aprilu se bosta zraven predstavitve del Andreja Brvarja zvrstila še dva literarna dogodka   -  v torek, 16. aprila 2024,  ob 18. uri  bo gost Drago Jančar, ki bo v pogovoru z direktorjem Beletrine Mitjem Čandrom predstavil svoje delo Severni sij. V četrtek, 25. aprila 2024, ob 18. uri pa bo svoje delo Stare pesmi pišem predstavil Peter Rezman, z njim pa se bo pogovarjala znana mariborska kulturnica Zora A. Jurič

VIR: Kreativna baza