Beletrina in Cankarjev dom vabita v torek, 9. maja 2023, ob 19. uri, v novo dvorano Alme Karlin v Cankarjevem domu, kjer bo v vlogi pesnice nastopila televizijska in radijska voditeljica, novinarka in igralka Valentina Plaskan.

Beletrina in Cankarjev dom  vabita v torek, 9. maja 2023, ob 19. uri, v novo dvorano Alme Karlin v Cankarjevem domu, kjer bo v vlogi pesnice nastopila televizijska in radijska voditeljica, novinarka in igralka Valentina Plaskan. V pogovoru z novinarko Nino Cijan bo namreč predstavila svoj pesniški prvenec z naslovom Stena srca, v katerem se bralcu razkriva skozi poezijo, ki je nastajala dlje časa, odraža pa tako družbeno sliko kot avtoričin bolj osebni, intimni portret, saj se ne boji odpirati navzven in biti ranljiva. V zbirki je nanizala pesmi iz dveh obdobij svojega ustvarjanja, v prvem delu razgrinja pesmi, nastale v času epidemije covid-19, drugi del pa prinaša poezijo, ki jo je, tako pravi sama, poiskala v predalu in spominu, kjer je čakala, da jo znova prebere in pošlje med bralce.
Avtorica Valentina Plaskan ob tem dodaja: »Prva polovica knjige je nastala v trku besed in dejanj, ki so spremljala negotovost, ko je svet pozabil, da je več kot virus, ko je bilo včasih videti, da tisti, ki vodijo državo in bi morali skrbeti za dobrobit človeka, bolj razmišljajo o tem, kako napolniti lastne žepe in utišati glasove dvoma, kritike. Večno kontroverzno vprašanje prave strani je vprašanje, ki nas pospremi v knjigo. Ta je v času, ko je naš vsakdanji besednjak najbolj zaznamovala epidemija, postala tako pereča, da smo se o njej bali govoriti na glas, razen v redkih odkritih pogovorih v lastni glavi. Proces žlahtnjenja pa se zgodi v drugi polovici knjige, kjer sem nekatere pesmi, ki so nastajale leta in sem jih večino časa prepuščala samotnosti predalov in spominov, brez neke resne ambicije, da bodo kdaj sploh prišle do bralcev, znova prebrala. Ob tem sem ugotovila, da včasih v navalu navdiha spregledamo, da nekatere besede, ki ostanejo neizrečene, povedo več, kot če jih zapišemo. Zato sem nabor pesmi, ki so mi bile še posebej ljube in segajo celo v zgodnja dvajseta leta, kljub osebnim pomislekom, vendarle umestila v Steno srca.« 

VIR: Kreativna baza