v torek, 21. maja 2024, ob 18. uri vas vabimo na predstavitev knjige Zlatorog, ki je izšla pri založbi Pivec. V Knjigarni Beletrina Maribor nas bosta večkrat nagrajeni avtor Marko Kravos ter novinarka in urednica Darka Tancer Kajnih popeljala v svet legend in ljudskih pripovedk.

Spoštovani,

v torek, 21. maja 2024, ob 18. uri vas vabimo na predstavitev knjige Zlatorog, ki je izšla pri založbi Pivec. V Knjigarni Beletrina Maribor nas bosta večkrat nagrajeni avtor Marko Kravos ter novinarka in urednica Darka Tancer Kajnih popeljala v svet legend in ljudskih pripovedk. Predstavitev knjige Zlatorog je že drugi dogodek Beletrine, ki z odprtjem nove knjigarne v Mariboru podpira vrsto štajerskih avtorjev in izpostavlja lokalne založnike.Knjiga Zlatorog: Pripoved iz starodavnih časov se navezuje na legende in mite iz našega alpskega visokogorja in sloni na različnih ljudskih pripovedih in zgodovinskih virih. Avtor mitološke pripovedi je po lastnem preudarku zgodbe prilagodil in razširil, s čimer jim je dal socialno in geografsko ozemljitev. S prenovo starih pripovednih motivov je želel tako mlade kot odrasle bralce opozoriti na pravljično izročilo iz naših krajev, obenem pa v njih obuditi odnos do naravnega okolja. Ob branju boste tako spoznali Bele žene čudežnega vrta v osrčju Triglavskega pogorja in naslovnega Zlatoroga, bajeslovno bitje z večno življenjsko močjo v krvi in rogovju.

Mitološko pripoved iz davnih časov Zlatorog je slovenski tržaški književnik Marko Kravos izpisal na pobudo Livia Sossija, uglednega tržaškega poznavalca italijanske in svetovne književnosti za otroke, ki je v letu 2003 zbiral pripovedi različnih narodov na temo Miti in legende z vsega sveta. Objavili so jih pod naslovom Raccontami chi ero / Povej mi, kakšen sem bil nekoč, ki je kot bogata slikanica izšla pri založbi Fatatrac v Firencah. V njej je Kravos prispeval slovenski pripovedni zaklad. Pričujočo izdajo so ustvarili v tandemu dveh vrhunskih ustvarjalcev, podčrtali s skrbnim in veščim oblikovalskim podpisom ter objavili v jubilejnem 80. letu Marka Kravosa.

Toplo vabljeni!

VIR: Kreativna baza