V Centru sodobnih umetnosti Celje, ki deluje v okviru Zavoda Celeia Celje, tudi na letošnji Ta veseli dan kulture vabijo na brezplačen ogled razstav ter na vodstvi v galerije Centra sodobnih umetnosti. Dan prej, 2. decembra, pa v veliki dvorani Celjskega doma pripravljajo gostujočo predstavo Na delo.

V Centru sodobnih umetnosti Celje, ki deluje v okviru Zavoda Celeia Celje, tudi na letošnji Ta veseli dan kulture vabijo na brezplačen ogled razstav ter na vodstvi v galerije Centra sodobnih umetnosti. Dan prej, 2. decembra, pa v veliki dvorani Celjskega doma pripravljajo gostujočo predstavo Na delo. 

Na Ta veseli dan kulture tudi letos v Centru sodobnih umetnosti Celje na široko odpirajo vrata treh razstavišč, obenem pa pripravljajo brezplačni vodstvi. 3. decembra bo tako ob 17. uri v Likovnem salonu Celje umetnica Lea Culetto obiskovalce popeljala po njeni samostojni razstavi Moje življenje je dlakava zgodba. Ob 18. uri pa bo v Galeriji sodobne umetnosti sledilo vodstvo po skupinski razstavi Večno nenapisano pismo s kustosinjo Mašo Knapič. Omenjeni razstavišči lahko sicer brezplačno obiščete od 14. do 19. ure, vrata Galerije Račka, v kateri je na ogled razstava Iztoka Klančarja z naslovom Zgodbe, pa bodo odprta od 16. do 19. ure.

V okviru programa Centra sodobnih umetnosti Celje bo 2. decembra v Celjskem domu na ogled predstava Na delo. Zasnovo zanjo sta pripravili Teja Reba in Špela Trošt, soavtorji so Loup Abramovici, Mateja Bučar, Matjaž Farič, Tomaž Grom, Katja Legin, Lana Zdravković. Predstava se ukvarja s problematiko dela. Preko različnih umetniških situacij, ki so postavljene v specifična okolja gledalca nagovarja k razmisleku o tem, kaj je smisel in vrednost dela, na kakšne načine delo doživljamo v vsakdanjem življenju in kako je na delu umetnost. Umetniška dela so bila prvem poglavju (2022) kontekstualno umeščena na tiste lokacije, ki v družbi igrajo tvorno vlogo pri oblikovanju politik na področju dela, bolj specifično pri oblikovanju strategij na področju dela v kulturi, v javne servise, ki odgovarja na težave z delom, v institucije, ki izobražuje prihajajočo delovno silo, in v prostore, ki skrbijo za sodobne prakse na področju umetnosti. Tovrstna prostorska in časovna umeščenost del, namenjenih (p)ogledu tako zaposlenih v institucijah kot povabljenim in naključnim obiskovalkam, želi razširiti polje vidnosti umetniškega dela in njegove recepcije. V drugem poglavju (2023) so umetniška dela v celoti predstavljena v razstavnem in gledališkem formatu. Slednjega si bo to soboto mogoče ogledati v Celjskem domu.
Predstava Na delo je sicer nastala v koprodukciji z Zavodom Sploh in ob finančni podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana. Vstopnice je mogoče kupiti v TIC Celje, Centru sodobnih umetnosti in pred predstavo v Celjskem domu.

Nastopajo: Loup Abramovici, Mary Anne Blanche, Vesna Godler, Tomaž Grom, Katja Legin, Liana Kalčina, Marjeta Kamnikar, Marija Pantić, Špela Trošt, Lana Zdravković in gostje. 
Oblikovanje svetlobe in prostora: Špela Škulj
Oblikovanje zvoka: Tomaž Grom
Naslovna fotografija: Marcandrea
Produkcija: Teja Reba
Koprodukcija: Zavod Sploh
Partnerji: Zavod Bunker, Ljubljana, Zavod En-Knap, DUM – Društvo umetnikov, MG+MSUM, Associazione Culturale YANVII

VIR: ZCC