Pred sprejemom za slovenske olimpijce, ki smo ga pripravili na Kongresnem trgu dan po zaključni slovesnosti 33. olimpijskih iger v Parizu, je naše športnike in športnice sprejela tudi predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar. V govoru je med drugim poudarila dosežene športne uspehe, pa tudi navdih za vse druge in izpolnitev sanj.

Pred sprejemom za slovenske olimpijce, ki smo ga pripravili na Kongresnem trgu dan po zaključni slovesnosti 33. olimpijskih iger v Parizu, je naše športnike in športnice sprejela tudi predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar. V govoru je med drugim poudarila dosežene športne uspehe, pa tudi navdih za vse druge in izpolnitev sanj.
 

Predsedničin sprejem v predsedniški palači ob koncu olimpijskih iger je bil za olimpijce in olimpijke organiziran pred uradnim sprejemom na Kongresnem trgu, v čast vsem športnikom, športnicam, trenerjem, pomožnemu osebju in drugim članom olimpijske odprave. Na sprejemu je predsednica države čestitala vsem zaslužnim za slovenske uspehe, tudi vodstvu slovenske krovne športne organizacije in predstavnikom panožnih športnih zvez na olimpijskih igrah.

"Čestitam vsakemu izmed vas za dosežene rezultate ter za vašo borbenost in srčnost, ki ste ju pokazali na največjem športnem odru. Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom ter nas opominjali tudi na športne vrednote - prijateljstvo, spoštovanje, fair play," je v nagovoru dejala predsednica.

Dodala je, da je tudi sama v živo spremljala nekatere slovenske nastope v Parizu. "Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu. S ponosom sem opazovala, kako pod slovensko zastavo tekmujete, se borite in zmagujete. In kdaj tudi izgubite. Tudi porazi in neuspehi so del športa in prav v teh primerih potrebujete še dodatno spodbudo."

Pirc Musar se je v svojem govoru dotaknila tudi Slovenske hiše in zapuščine Leona Štuklja, prvega Slovenca z zlato olimpijsko kolajno, ki je zgodovino spisal prav na olimpijskih igrah v Parizu 1924. Verjela je, da Štukelj ne bo zadnji športnik, ki se je iz olimpijskih iger v Parizu vrnil z olimpijsko kolajno.

"Izjemno vesela sem, da sem imela prav. Vsem dobitnikom olimpijskih medalj iskreno čestitam. Dragi Andreja, Janja in Toni ... Vaš uspeh je plod dolgoletnega truda, odpovedovanja in neutrudnega dela. Ponosni smo na vsako vašo medaljo, na vsak vaš dosežek. Naj vam bodo ti uspehi navdih za prihodnje izzive na vaši nadaljnji športni poti. Vaša vztrajnost in zagnanost sta nas naučili, da je vse mogoče, če verjamemo vase in trdo delamo za svoje sanje," je dobitnikom medalj čestitala slovenska predsednica, ki je tudi sama športna navdušenka in aktivna športnica.

V času, ko so družbena omrežja del našega vsakdana in ponujajo anonimnost, ne smemo pozabiti na pomembnost bontona. O tem je v svojem govoru spregovorila tudi prva dama države. Znašanje nad vrhunskimi športniki, ko ne gre po načrtu, skrito za priročnimi vzdevki na družbenih omrežjih je označila za strahopetno dejanje, ki kaže na človeško majhnost. Poudarila je, da sovražni govor nima mesta nikjer, tudi v športu ne.

"Ko za vas nisem več navijala v živo, sem vam po tekmi poslala sporočilo, ki je bilo moje, iskreno in iz srca. Moji sodelavci za odnose z javnostmi nad tem, da sama upravljam svoje profile, niso vedno najbolj navdušeni, a res lepo je bilo biti v neposrednem stiku z vami in prebrati vaše tople odgovore. Tudi takrat, kadar morda z lastnim nastopom niste bili najbolj zadovoljni," je še dejala Pirc Musar.

Za konec je poudarila tudi pomembnost enotne podobe športnikov.

"Enotnost barv izraža našo povezanost, ponos in pripadnost. Zato pozivam vse športne zveze in organizacije, da zagotovimo, da bodo naši športniki na vseh mednarodnih tekmovanjih nastopali v enotnih barvah, ki simbolizirajo našo državo."

Sprejema športnikov pri predsednici se je v imenu vlade udeležil njen podpredsednik ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Zbranim športnikom je čestital za borbene, pogumne in osupljive nastope in jim tudi v prihodnje zaželel obilo športnih uspehov, so sporočili z vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

VIR: OKS