Danes je v Kočevju potekala predstavitev preliminarne študije za izbiro nove lokacije dela proizvodnje družbe Melamin d.d..

Katja G. 


Kot najbolj primerno je s študijo opredeljeno območje Kočevje - sever. Preliminarna študija, ki jo je izdelal Ljubljanski urbanistični zavod, je v analizi in pri predlogu lokacije upoštevala varnostne, okoljske in prostorske dejavnike ter potrebe dejavnosti, ki jo opravlja družba Melamin.

Predlagana nova lokacija je od najbližjih naselij dovolj oddaljena, poleg tega pa je ustrezne velikosti za preselitev dejavnosti, ki bo omogočala tudi nadaljnji razvoj. Nova lokacija je skladna s prostorskimi akti občine Kočevje in ne bo imela negativnih vplivov na prostorski razvoj naselij ter mesta Kočevje. Z morebitnimi dodatnimi krajinskimi ureditvami pa ne bo negativnega vpliva na krajinsko sliko. Študija s predlogom lokacije je podlaga za nadaljnje korake vezane na spremembo Občinskega prostorskega načrta.

Župan dr. Vladimir Prebilič je ob tem povedal: »V javnosti in posledično tudi v medijih je bilo žal zaslediti kar nekaj namigovanj, da podjetje Melamin ne namerava preseliti proizvodnje. Zato sem vesel, da nam je danes vodstvo skupaj s strokovnjaki predstavilo študijo lokacij in načrte za vzpostavitev tovarne prihodnosti, s poudarkom na varnosti ljudi in okolja, kar je za nas ključno. Občina Kočevje je ves čas aktivno sodelovala v procesu iskanja nove lokacije in bomo proaktivni tudi v prihodnje. Za realizacijo preselitve bo namreč Občina takoj pristopila k postopku priprave sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta, za spremembo namembnosti izbrane lokacije v stavbno zemljišče. Zavezujemo se, da bomo storili vse kar je v naši moči, da bo primerna lokacija na voljo za začetek del že prihodnje leto, konkretneje oktobra 2023.«

VIR: Občina Kočevje