V Ljubljani bomo tudi letos izbrali drevo leta. Odločitev o kandidatih za ta naziv znova v celoti prepuščamo meščankam in meščanom. Ti bodo na koncu tudi tisti, ki bodo med finalisti (te bo izbrala strokovna komisija) izbrali zmagovalno drevo.


V Ljubljani bomo tudi letos izbrali drevo leta. Odločitev o kandidatih za ta naziv znova v celoti prepuščamo meščankam in meščanom. Ti bodo na koncu tudi tisti, ki bodo med finalisti (te bo izbrala strokovna komisija) izbrali zmagovalno drevo.

Osnovni namen akcije drevo leta je ozaveščanje o izjemnem pomenu dreves za naše mesto. Z akcijo želimo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu. Izbrano drevo, ki ga bomo razglasili 28. novembra, bo celo leto simbolno predstavljalo vsa ostala drevesa v mestu.


Predlagajte drevo leta 2022

V Ljubljani rastejo številna drevesa, ki imajo poseben pomen za naše meščanke in meščane, saj s seboj nosijo številne spomine ter zgodbe o življenju.
Meščanke in meščane zato vabimo, da tudi letos predlagajo kandidate za drevo leta. Predlagajo lahko vsako drevo, ki je javno dostopno, ne glede na lastništvo, pomembno je, da je nekaj posebnega, bodisi po svoji mogočnosti, habitusu, starosti ali pa ima kakšen drug poseben pomen za predlagatelja.

Predloge zbiramo do 31. avgusta 2022, oddate jih lahko tukaj.

Izmed vseh prispelih predlogov bo nato strokovna komisija izbrala finaliste, končno odločitev pa bomo znova predali v roke meščankam in meščanom, ki bodo izmed finalistov izbrali drevo leta 2022.
Zmagovalno drevo bomo že tradicionalno razglasili 28. novembra in tako obeležili dan vseh, ki skrbijo za drevesa v mestih.


Izbrali bomo že četrto drevo leta

Akcija izbiranja drevesa leta poteka že četrto leto zapored. Prvo drevo leta v Ljubljani je postala mogočna platana na vogalu Streliške in Strossmayerjeve ulice, ki sodi med najdebelejša drevesa te vrste pri nas, hkrati pa je to eno izmed najstarejših dreves v mestu.

Leto kasneje je največ glasov prejela povešava bukev, ki stoji na vrtu pred hišo na Vodnikovi cesti 93 in za katero vzorno skrbijo lastniki zemljišča.

Lani je ta laskavi naziv prejel kavkaški krilati oreškar na vogalu Linhartove, Knobleharjeve in Fabianijeve ulice, »borec«, ki za enkrat uspešno prerašča poškodbe, ki so posledica nepravilne nege v preteklosti. Drevo nosi sporočilo, da moramo pri izbiri paziti, katera vrsta je primerna za določen prostor.

In katero bo drevo leta 2022? Sporočite nam vaše predloge, nato pa bomo skupaj izbrali zmagovalca!


Ljubljana je mednarodno priznano mesto dreves

Ljubljana je že tri leta zapored prepoznana kot mesto dreves v okviru programa Tree cities of the World. Priznanje sta nam podelila Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki na ta način spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa.


Pomen mestnih dreves za kakovost življenja

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo izjemnega pomena mestnih dreves, zato si prizadevamo, da ohranimo prav vsako drevo v mestu, nenehno pa zasajamo tudi nova. V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah zasadimo od 300 do 600 drevorednih dreves vsako leto. Številna drevesa dodatno zasadimo v sklopu prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin. Skrbimo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in za nego mestnih gozdov.
V zadnjih štirih letih smo zasadili okoli 3.000 dreves, od tega smo jih lani posadili kar 1.080, letos pa samo v okviru spomladanske akcije Za lepšo Ljubljano skoraj 300.

PR Mestna občina Ljubljana