Med 23. in 30. septembrom bomo že tradicionalno obeležili Evropski teden športa. V okviru le-tega se bodo odvili številni dogodki, namenjeni promociji športa širši javnosti.

Med 23. in 30. septembrom bomo že tradicionalno obeležili Evropski teden športa. V okviru le-tega se bodo odvili  številni dogodki, namenjeni promociji športa širši javnosti.  

V središču pozornosti bosta zagotovo Dan slovenskega športa in Olimpijski festival. Letošnji Dan slovenskega  športa povzame sam namen dogodka – aktivno praznovanje praznika – s pozivom »Praznujmo aktivno«. Ob poldnevu  bomo Dan slovenskega športa obeležili s Prazničnim tekom, kjer se nam bo pridružila naša maskota, lisjak Foksi,  manjkali pa ne bodo niti drugi skrivni gostje. Kot se za praznik spodobi, bo ob 12.uri zaigrala slovenska himna, za tek  pa se bomo skupaj ogreli s Foksijevim navijaškim plesom. Vsak udeleženec teka bo, poleg aktivno preživetega dne, 

dobil priznanje, po teku pa se bodo lahko posladkali s sladoledom Ljubljanskih mlekarn. Hkrati pa bodo z nami tekli tudi  športni navdušenci in navdušenke po vsej Sloveniji.  

Najbolj pričakovani dogodek pa je nedvomno Olimpijski festival. Dvodnevna športno obarvana prireditev, ki bo  ponovno preplavila Kongresni trg in park Zvezda v osrčju Ljubljane, se bo začela v soboto, 23. septembra 2023 ob  10.00 uri. Z atraktivnimi izzivi se bo predstavilo kar 39 športnih zvez in 9 organizacij, ki bodo najmlajše in mlade po  srcu, navduševali med 10. in 19. uro v soboto ter 10. in 18. uro v nedeljo. Tudi letos bo Lisjak Foksi na Kongresni  trg prinesel športni duh in ustvarjalnost – otroci bodo lahko prijateljem poslali posebne, unikatne, na Festivalu izdelane  razglednice, OKS-ZŠZ pa bo plačal poštnino in zagotovil, da bodo razglednice prispele do naslovnikov.  

Pri izzivih se nam bodo pridružili tudi sponzorji festivala: Banka SKB bo predstavila 5 izzivov in omogočila druženje z  olimpijko Marušo Mišmaš Zrimšek, za vse, ki bodo opravili vseh 5 izzivov, pa bodo zagotovili posebne nagrade;  Ljubljanske mlekarne in njihov ambasador, prav tako olimpijec, Žan Košir, bodo predstavili poligon za deskanje na  snegu ter udeležence razveseljevali z degustacijo mleka in sladoledom; Petrol bo podeljeval nagrade na biatlonu;  
manjkal ne bo niti Telekom; s svojimi izzivi pa se bodo predstavili tudi Toyota, BTC in Atlantis ter HSE, ki bo s kolesom,  ki ustvarja energijo, udeležence ozaveščal o skrbi za okolje. Med sponzorji in partnerji festivala se bodo predstavili tudi  Alianz, Knoppers, Elementum in Steklarna Rogaška. Na glavnem odru se bo, poleg športnih aktivnosti v parku,  odvijal tudi pester spremljevalni program, pridružili in predstavili pa se nam bodo številni mladi športniki in športnice.  

Letošnji Olimpijski festival bo obarvan tudi trajnostno. Gostili bomo dva izziva, ki bosta udeležence ozaveščala o skrbi  do okolja. Evropska hiša se bo predstavila z izzivom Koš zaobljub, Foksiju pa se bo pridružil tudi Zeleni pingvin, maskota  projekta, ki ga izvaja Iskraemeco. Projekt Zeleni pingvin je rešitev za pametna mesta, ki izobražuje in vključuje  prebivalce ter podpira mesta pri njihovih prizadevanjih, da postanejo ogljično nevtralna.  

Prihajajoči vikend bo tako olimpijsko in športno obarvan. Olimpijski festival se bo začel ob 10. uri s slovesnim  olimpijskim protokolom in prižigom ognja, ob 12. uri pa bomo skupaj s Prazničnim tekom obeležili Dan  slovenskega športa. Zvečer Vas vabimo na Toyotin tek in vodeno vadbo.  

Slovenski športni praznik se bo po aktivnem in razgibanem vikendu zaključil v nedeljo, 24. septembra 2023 s Foksijevo  predstavo.  

Vljudno vabljeni! 

Olimpijski pozdrav,

VIR: OKS