Praznovanje svetovne poezije, izvrstnega vina in odlične hrane: 27. Dnevi poezije in vina

Festival Dnevi poezije in vina bo med 21. in 26. avgustom 2023 na Ptuju in v drugih krajih po Sloveniji in čez mejo tudi letos postregel z domiselno mešanico svetovne poezije, vrhunskega vina in izvrstne hrane. Festival, ki ga založba Beletrina organizira že 27. zapovrstjo, vsako leto privabi več kot pet tisoč obiskovalcev in bo letos gostil 18 svetovno priznanih avtorjev in avtoric.

ProgramPoleg zavidljivega pesniškega programa in gostovanj avtorjev, kot so švicarska pesnica Ilma Rakusa, litvanski pesnik Eugenijus Ališanka ter angleški pesnik David Harsent, bodo očarani tudi tisti, ki želijo razvajati svoje brbončice.

Ekskluzivna večerja na Ptujskem graduFestival, ki letos beleži že svojo sedemindvajseto izvedbo, bo tokrat postregel tudi s kulinarično-vinskima dogodkoma. Poezija na pladnju, ki bo v četrtek, 24. 8., bo v čudovitem ambientu Ptujskega gradu ponudila ekskluzivno večerjo za dolgo mizo in povezala mojstrstvo odlične kulinarike, eleganco vina in veličino poezije. Kuharska mojstrica Alenka Grabar (Gostilna Grabar) bo iz najboljših lokalnih sestavin pričarala precizno ustvarjen 4-hodni meni. Vsako jed bo pospremilo skrbno izbrano vino. Med večerjo bodo lahko gostje prisluhnili tako verzom uveljavljenih letošnjih pesniških gostov festivala kot glasbenim nastopom violončelistke Eme Krečič in violinistke Julije Černe, kar bo še dodatno izpopolnilo gastronomski dogodek. Cena kulinaričnega razvajanje je 99 evrov na osebo. Vstopnice za dogodek si je možno zagotoviti na sedežu Zavoda za turizem Ptuj (Mestni trg 4, Ptuj).

Foto: arhiv Gostilna GrabarSlastno, sproščeno, poletno
V soboto, 26. 8., bo dogodek, ki je namenjen tako ljubiteljem vina kot navdušencem nad koktajli, Soareja z vinskim koktajlom, združil umetnost miksologije s prefinjenostjo vina. V prenovljeni Stari steklarski delavnici se bodo gostje lahko potopili v raznoliki svet inovativnih vinskih koktajlov in odkrivali nove, sveže okuse. Za živahno vzdušje in družaben dogodek bo poleg miksologinj Vite Mrgole in Lare Čabrian poskrbela tudi didžejka Lottie. Vstopnina je 8 evrov na osebo. Vstopnice za dogodek si je možno zagotoviti na sedežu Zavoda za turizem Ptuj (Mestni trg 4, Ptuj).Pozor, Huda pokušnja!Eden od dogodkov, ki vabi tako ljubitelje poezije kot navdušence nad vini, je Huda pokušnja!, ki združuje pogovor z vinarjem, pokušino vin in pesniško branje. V sklopu festivala se bosta na Ptuju zvrstili kar dve Hudi pokušnji! – v sredo, 23. 8., in četrtek, 24. 8. Oba brezplačna dogodka bo spretno vodil vinski publicist Jože Rozman. In kaj hudega se bo pokušalo tokrat?
»V sredo najprej češka vina, tudi njihovo pivo bo, za kar bo poskrbela vinska trgovka Monika Hejtmanova. V temačen rov pod Ptujskim gradom se bomo naslednji dan podali v spremstvu nekaj dam iz društva Ženske in vino in njihovih vin. In kot vedno bomo ob degustacijah lahko prisluhnili izbranim pesniškim gostom. Moniki bo delal družbo slovenski poet Borut Gombač, damam v rovu pa Luljeta Lleshanaku iz Albanije,« pojasnjuje Jože Rozman.Ob tem se bodo izbrana vina točila tudi drugje. Vinski oltar, ki ga bo letos otvorila ptujska vinska kraljica Lucija Kramer, bo vsak večer na Vrazovem trgu na Ptuju ponudil izbrana vina izvrstnih vinarjev iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija: Pullus, Kobal, Kramer, Herga, Verus, Statera in Vinag. Letos je v ospredju festivala češka poezija, zato se bo slovenskim vinom pridružilo tudi češko R. Schmied – Great Wine.
Za vse informacije obiščite spletno stran www.dnevipoezijeinvina.si, novosti pa spremljajte na Facebook strani in Instagram profilu festivala. 

VIR: Beletrina