Prvi bo decembra na Prevaljah, v Rogatcu in Svetem Antonu

Decembrsko praznično vzdušje nam bodo ustvarjalci Prvega Radia Slovenija približali z legendarnimi Koncerti iz naših krajev. Tri nedelje ob 16. uri bomo obiskali Prevalje, Rogatec in Sveti Anton. Voditelja koncertov bosta Nika Rožanc in Milan Krapež.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
29. november 2022 ob 13:13
Ljubljana - RTV SLO


Praznične Koncerte iz naših krajev bosta povezovala Milan Krapež in Nika Rožanc iz Uredništva glasbenega in razvedrilnega programa Prvega programa Radia Slovenija. Foto: Špela Šivic

V nedeljo, 4. decembra, bomo obiskali Prevalje, obiskovalce prireditve in poslušalce Prvega pa bomo razvedrili s koncertom ob 5. obletnici glasbene zasedbe Š'ta godba. 11. decembra sledi koncert edinstvenega Orkestra Mandolina v Rogatcu, drugi cikel letošnjih oddaj Koncerti iz naših krajev pa bomo zaključili z Oktetom Aljaž v vasi Sveti Anton pri Kopru.

Praznične Koncerte iz naših krajev (KINK) bodo v nedeljskem terenskem programu med 13. in 18. uro pospremile predstavitve krajev in pogovori z domačini, ki bodo poslušalkam in poslušalcem Prvega približali kulturo, dediščino, pa tudi vsakodnevni in praznični utrip svojega okolja.

4. december, Družbeni dom Prevalje
Š'ta godba




Š'ta godba združuje približno dvajset mladih glasbenikov. Slišali jih bomo na Prvem - na prvem od prazničnih KINK-ov. Foto: Nika Hölcl Praper

Prvi praznični obisk in koncert bo na Koroškem. V Družbenem domu na Prevaljah bo 5. obletnico delovanja s koncertom obeležila glasbena zasedba Š'ta godba. Predstavila se bo skupaj z vokalnimi solisti Ireno Vidic, Patricijo Škof ter Matjažem Mrakom. Nadejamo se lahko odličnih glasbenih priredb.

Š'ta godba je glasbena zasedba, ki združuje približno 20 mladih glasbenikov, večinoma študentov glasbenih akademij doma in na tujem, pod umetniškim vodstvom Žana Plohla in Luke Krofa. Od leta 2017, ko jih je povabil k ustvarjalnemu sodelovanju glasbeni urednik Tomaž Guček, se mlada trobilna zasedba trudi obuditi kakovostno narodno-zabavno glasbo. Večkrat so že nastopali v živo na Prvem v oddaji Četrtkov večer domačih pesmi in napevov ter na Silvestrskem večeru leta 2020 na Prvem.

»Oddaja Koncert iz naših krajev je že četrta po vrsti, v kateri bomo preko valov Prvega programa Radia Slovenija nastopili s Š’to godbo. Štejemo si v veliko čast, da bomo vnovič sodelovali skupaj z ekipo Prvega, tokrat še s prav posebnim namenom ob praznovanju naše 5. obletnice delovanja in soustvarjanju oddaje Praznični koncert iz naših krajev,« pravi Žan Plohl, član zasedbe Š'ta godba.

11. december, dvorec Strmol Rogatec
Orkester Mandolina



Orkester Mandolina deluje že 48 let. Letos so se v novoletnem času podali v svet animiranih filmov oziroma risank, njihov koncert pa lahko obiščete 13. 12. v Španskih borcih. Dva dni prej jih lahko slišite na Prvem ali pa živo v Rogatcu v prazničnem Koncertu iz naših krajev. Foto: osebni arhiv Orkestra Mandolina

Z Orkestrom Mandolina Ljubljana bomo preživeli drugo decembrsko nedeljo v objemu glasbe risanih filmov. Orkester, katerega začetki segajo v letu 1974, bo zaigral v grajskem okolju dvorca Strmol v Rogatcu.

Orkester Mandolina je ena redkih, vsekakor pa najbolj prepoznavna zasedba v Sloveniji, ki si je na svoji glasbeni poti za sopotnico izbrala mandolino. V našem prostoru se mandolina šele zadnja leta pogosteje vključuje v najrazličnejše zvrsti glasbe, od klasične do popularne. Orkester sestavlja šest sekcij: 1. mandoline, 2. mandoline, mandole, mandolončelo, kitare in kontrabasi, občasno pa glasbo obogatijo še tolkala in bobni. Orkester Mandolina vodi profesor Andrej Zupan.

»V Orkestru Mandolina Ljubljana, ki bo čez dve leti slavil abrahama in je torej na glasbeni poti resnično že kar nekaj časa, lahko ugotovimo, da z RTV Slovenije že dlje časa resnično uspešno sodelujemo. Letos smo se za novoletni čas podali v svet animiranih filmov oziroma risank,« nas k poslušanju vabi Dejan Podgorelec, predsednik Orkestra Mandolina Ljubljana.

18. december, Hiša kulture Sv. Anton pri Kopru
Oktet Aljaž



Oktet Aljaž nam bo postregel od gospela do prazničnih skladb ter tipičnih primorskih viž in napevov. 18. decembra bodo gostje KINK-a v Svetem Antonu. Foto: osebni arhiv Okteta Aljaž

Z Oktetom Aljaž bomo zaključili letošnje Praznične koncerte in obiske iz naših krajev. Nastopili bodo v hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru, program pa bo obsegal vse od gospela, do prazničnih in seveda tipičnih primorskih viž in napevov.

Oktet Aljaž so ustanovili leta 2009. Umetniški vodja okteta je vse od ustanovitve dalje akademski glasbenik in baritonist Matej Lazar. Pod njegovo taktirko prepevajo še prva tenorista Fabjo Tuljak in David Mittendorfer, druga tenorista Goran Markučič in Maks Bembič, baritonist Rok Markežič ter basista Janko Rušt in Matjaž Kljun. V dobrem desetletju so izdali svoj zvočni album, v nastajanju je že drugi, in ustvarili številne koncerte od Poljske, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine do Slovenije. Najbolj aktivni so v domačem okolju slovenske Istre, kjer nadaljujejo pevsko tradicijo večkulturnosti tega okolja.

»Povabilo za nastop v oddaji KINK je potrditev našega delovanja in ustvarjanja na kulturnem področju vaškega moškega petja, ki je ukoreninjeno v slovensko bit. Poleg briškule in more, dveh družabnih iger istrskega prostora, je petje, tako kot drugod po Sloveniji, predstavljalo bistven element druženja in hkrati kulturnega udejstvovanja ter ohranjanja jezika. Moško petje ljubezenskih pesmi pa predstavlja še možnost dvorjenja in podoknic. Predstaviti bogato zakladnico istrskega in slovenskega petja v tej oddaji nam je tako v čast in veselje,« sklene svoje razmišljanje in daje popotnico KINKU Matjaž Kljun, član Okteta Aljaž.

Vabljeni k obisku prireditev in k poslušanju oddaj na vašem sprejemniku, ki je nastavljen na Prvi program Radia Slovenija.

Viri fotografij: Špela Šivic, Nika Hölcl Praper, arhiv Orkestra Mandoline, arhiv Okteta Aljaž.