Božično – novoletni program TV Slovenija za otroke in mlade

Našim zvestim mladim gledalcem bomo v božično – novoletnem programu ponudili naše prepoznavne oddaje v prazničnih preoblekah in veliko prazničnih risank. Za šolarje na počitnicah pa smo ponovno pripravili Počitniške izzivalce.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
14. december 2022 ob 11:56
Ljubljana - RTV SLO


Superdeževnik. Foto: iz risanega filma


24. decembra

8.40 na TV SLO 1 
Ribič Pepe rešuje božič, posebna oddaja z Ribičem Pepetom



Bo Ribič Pepe uspel rešiti božič? Foto: arhiv TV SLO

Božiček se je odločil, da bo božični čarovniji naredil konec. Nič čudnega, saj smo mu ljudje z onesnaževanjem okolja zapackali dom, poleg tega pa je dolga leta skrbel za božična darila, njega pa ni nihče obdaroval. V znamenje protesta zato letos ne bo daril.
A tu je Ribič Pepe s plešočo in iskrivo družbo Nole in drugih mladih pomočnikov. Mu bo uspelo rešiti božič?

Božiček pa se bo ustavil tudi v oddaji Z kot Zofka, pri Firbcologih (in to ne samo en!) in v Malih sivih celicah. Ob 14. uri na TV SLO 2 ne spreglejte Čarobne zime v Mumindolu, ob 15.20 pa Pozabljenega božiča – pozabili so ga na Norveškem.



Pozabljeni božič. Foto: iz filma Pozabljeni božič



Čarobna zima v Mumindolu. Foto: iz risanega filma


25. decembra

8.40 na TV SLO 1 
Superdeževnik, risani film



Superdeževnik. Foto: iz risanega filma

Novi risani film po knjižni uspešnici Julie Donaldson in Axla Schefflerja. Superdeževnik je nenavaden in navihan junak: dolg, močan, neverjetno spreten, ima veliko srce in vedno vsakomur priskoči na pomoč. Njegov najboljši prijatelj je Metuljček, in to odkar je bil še majhna gosenica. Rada pomagata drugim vrtnim živalim: s cestišča rešita žabico, zabavata zdolgočasene čebele in pomagata hroščku. Videti je, da Superdeževniku nikoli ne zmanjka iznajdljivosti, a sčasoma se prevzame in začne zanemarjati prijatelja.
Ko zlobni kuščar čarodej sliši za Superdeževnikove sposobnosti, pošlje služabnika Vrana, da deževnika ugrabi. Prisili ga, da rije po zemlji in išče zaklade. Metuljček skupaj z vrtnimi živalmi skuje pretkan načrt, da bi rešili Superdeževnika ...


1. januarja

9.15 na TV SLO 1 
Dimitri v savani, risani film



Dimitri v savani. Foto: iz risanega filma

Nova serija risank, ki se začne z risanim filmom, v katerem izvemo, kako se je vse začelo. Dimitri, ptiček iz Evrope, se je med nevihto ločil od staršev in se izgubil v savani. Edino, kar mu je ostalo, je mamino pero. Toda na srečo je hitro spoznal nove prijatelje, ki so mu takoj priskočili na pomoč.

9.50 na TV SLO 1 
Mami joka kot dež, risani film



Mami joka kot dež. Foto: iz risanega filma

Jana se veseli, da bo božične praznike preživela skupaj z mamo. Ne ve pa, da se mama bori z depresijo in zato mora Jana nepričakovano k babici. Počitnice so polne različnih doživetij. Jana dobi tudi nove prijatelje: ogromnega potepuha Duleta, ki živi v gozdu, in dva vrstnika: Sonjo in Leona. Jana kmalu spozna, da se mora odpreti drugim ljudem in s to novo izkušnjo pomaga mami, da se zopet postavi na noge.

17.20 na TV SLO 1
Bacek Jon: Božični pobeg



Bacek Jon: Božični pobeg. Foto: iz risanega filma

Jonova reševalna naloga na lokalnem božičnem sejmu se sfiži in darilna škatla s Timijem izgine v terenskem vozilu kmeta Bena, lokalnega zvezdnika in vplivneža. Bo Jon Timija pravočasno, še pred božičem pripeljal domov? Ali pa je končno naletel na sebi enako nasprotnico, Benovo hčerko Eli? Pripravite se na napet konec, v katerem vsi spoznajo pravo vrednost božiča!

V tem tednu vas prijazno vabimo tudi k ogledu baletno obarvanega filma Coppelia po Hoffmanovi pripovedki (27. decembra ob 10.05), nemškega filma, oprostite, Bog, včasih si res rit, ki govori o hudo bolnem dekletu, ki se odloči življenje zajeti z veliko žlico (28. decembra ob 10. uri) in k ogledu novih traparij »mojstrov« Pata in Mata: Mojstra v težavah (31. decembra ob 9.40).



Bog, včasih si res rit. Foto: iz filma



Coppelia. Foto: iz filma



Pat in Mat: Mojstra v težavah. Foto: iz risanega filma

po 9.00 na TV SLO 1 
Počitniški teden od 26. do 30. decembra

Počitniški Izzivalci



Voditeljice Počitniških izzivalcev bodo gostile zelo zanimive goste, s katerimi se bodo pogovarjale o temah, ki bodo izpostavljene v izbranih dokumentarnih filmih. Foto: Adrijan Pregelj

Rdeča nit ponedeljkovih prazničnih Počitniških izzivalcev bo dokumentarni film Uroš in njegov galeb, v katerem mladi izzivalec najdenega pernatega prijatelja uči samostojnosti. Voditeljica Tina Antončič bo v studiu gostila dvojčka, ki sta velika ljubitelja živali. Od strokovnjakinje bomo izvedeli, kako poskrbimo za najdeno domačo in za divjo žival, dobili pa bomo tudi počitniški namig za izlet. Kam je lepo oditi, nam povejo učenci OŠ Leskovec pri Krškem.

Torkovi Počitniški izzivalci se odpravljajo na Japonsko, v deželo vzhajajočega sonca, templjev, robotov, hitrih vlakov, mang, animejev, prijaznih ljudi, riža in zdrave prehrane. V dokumentarnem filmu se bo desetletna Hikari lotila vzgoje riža, o svoji izkušnji s tem bo več povedal tudi gost iz Vipave. Spoznali bomo ustvarjalki animejev in mang, njihove slogovne značilnosti; z njima se bo pogovarjala voditeljica Maruša Prelesnik Zdešar, sledil pa bo namig učencev OŠ Polzela za počitniški potep.

Počitniški izzivalci nas bodo v sredo združili v ločitvi. Skupaj bomo pogledali film Zamenjava, v katerem nastopa zvezni igralec Din, ki se mu življenje po ločitvi staršev precej spremeni. O svojih izkušnjah po ločitvi staršev bosta spregovorila gosta voditeljice Neže Prah Seničar v studiu, strokovnjakinja pa bo svetovala, s kom se otroci lahko povežejo, ko staršema ob razhodu ne gre najbolje glede dogovorov. Na izlet nas bodo povabili Učenci OŠ Tomaža Linharta Radovljica.

V četrtkovih Počitniških izzivalcih bo voditeljica Mateja Leban v družbi mladih jadralcev optimistov optimistično sestavljala jadrnico optimist. Ogledali si bomo francoski dokumentarni film Veter v jadra in stiskali pesti za Valentina iz Francije. Z učenci OŠ Lucija pa bomo zajadrali po slovenski Obali. Tudi ljubitelji zasneženih strmin bodo prišli na svoj račun, saj se bomo družili z olimpijcem Timom Mastnakom, ki rad drsi tako po snegu kot po vodi.

Zimske počitniške Izzivalce bomo v petek končali z idejo o sajenju dreves. Da bo posadil 300 dreves, si je zastavil mladi gozdar Mika iz Nemčije, ki je glavni junak dokumentarnega filma Ohranimo gozd. V studiu bo voditeljica Jasna Merklin gostila gozdarko in njenega spretnega 13-letnega sina, na obisk pa pridejo tudi inštruktor bivanja v naravi in taborniki. Počitniške dejavnosti nam bodo priporočili mladi iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj.


Leto bomo za mlade zaključili z izjemno poučno Osvežilno fronto. Naše zvesto občinstvo že ve, kako se vseh pomembnih tem lotevamo kar najbolj skrbno in resno. Hec, hec. Tokrat, 31. decembra, bo ob 10.55 na TV SLO 1 na sporedu OF s temo Nove stvari.

Bo zabavno? Lahko gremo stavit!