V Zavodu Celeia Celje so v sodelovanju s partnerji in ob podpori Mestne občine Celje pripravili program Pravljičnega Celja 2023. V okviru slednjega se obeta več kot 60 dogodkov, med njimi več novih.

V Zavodu Celeia Celje so v sodelovanju s partnerji in ob podpori Mestne občine Celje pripravili program Pravljičnega Celja 2023. V okviru slednjega se obeta več kot 60 dogodkov, med njimi več novih. Prižig prazničnih lučk bo 2. decembra, nato pa bo vsak dan sledilo dogajanje bodisi na ulicah starega mestnega jedra bodisi na Starem gradu Celje. Tradicionalno bo v drugi polovici decembra svoja vrata odprla Pravljična dežela. Pravljično dogajanje se bo v Celju sklenilo z otroškim in v večernih urah še s silvestrovanjem na prostem za odrasle.

Program Pravljičnega Celja bo letos potekal 30 dni, v tem času se bo na 8 različnih dogajališčih zvrstilo več kot 60 dogodkov. Ti bodo namenjeni družinam, ljubiteljem adventnih destinacij in kulinaričnim raziskovalcem tako iz Celja kot iz celotne Slovenije in držav, ki mejijo na nas. »Pri pripravi programa smo zasledovali cilj, da se prav vsak dan v mestnem jedru nekaj dogaja in to za različne generacije. Vsebinsko smo dodatno obogatili dneve med tednom, okrepili dogajanje na Starem gradu Celje, uvedli dve novi dogajališči in dodali še nekaj drugih novosti. Program kot celota je izredno raznolik, tako v formatih kot v vsebinah. Večina dogodkov se bo zgodila na prostem. Kar je bilo dobro iz preteklosti, smo ohranili in nadgradili, kot vsako leto pa dodali tudi nekaj novosti,« je o programski zasnovi letošnjega Pravljičnega Celja povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Prižig lučk dan pred prvo adventno nedeljo

Prižig lučk bo, kot že vrsto let, dan pred prvo adventno nedeljo. Na Glavnem trgu bo praznične lučke 2. decembra ob 17.00 prižgal župan Matija Kovač. »Razsvetljava bo letos svetila do 6. januarja 2024. Spremljala jo bo ambientalna zvočna kulisa. Za pravljični vtis v mestu bo poskrbelo skoraj 125.000 drobnih LED lučk, 600 metrov svetlobnih cevi, 56 svetlobnih likov, 400 nesvetlečih okraskov, praznični napisi, svetleče krogle in liki v foto kotičkih. Ob tem velja izpostaviti, da si prizadevamo za energetsko učinkovito krasitev. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščano izključno z LED svetlobnimi lučkami. Obenem dajemo poudarek dnevni krasitvi in številnim detajlom, ki dajejo dnevni praznični veduti poseben pečat,« je o praznični krasitvi Celja povedala Manja Berginc z Oddelka za okolje, prostor in komunalo na Mestni občini Celje. Dodala je še, da bodo letos, podobno kot v preteklosti, za božično-novoletno razsvetljavo namenili 162.000,00 evrov. Del praznične podobe mesta so tudi smreke. Slednjih bo v letošnjem decembru skupaj 44, od tega 32 izposojenih v loncih in 12 velikih, ki so jih mestu odstopili občani. Najvišji smreki, visoki okrog 12 metrov, bosta krasili Trg celjskih knezov in Krekov trg. V Celju se bo nadaljevala tudi tradicija krasitve nabrežja Savinje z unikatnimi lampijoni. Projekt sodelovanja s celjskimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami pri praznični krasitvi mesta poteka že od leta 2012.

Novosti v mestnem jedru in na Starem gradu Celje

Na Starem gradu Celje bo potekal prvi zimski srednjeveški dan v Sloveniji. 9. in 10. decembra 2023 si bo tako mogoče ogledati posebne predstave, pravljični cirkus, ognjene, plesne in svetlobne šove, zaživela bo uličica srednjeveških obrtnikov in zadišalo bo po kulinariki kot se grajsko kuhinjo spodobi.
Glede na to, da v mesto prihaja vedno več turistov in obiskovalcev od drugod, so se v Zavodu Celeia Celje odločili, da prvič postavijo t. i. Pop-Up TIC Celje. V eni od 14-ih prazničnih hišk v Zakladnici daril bodo v času prazničnega sejma (od 2. do 23. decembra) na voljo turistične informacije in seveda ponudba daril in drugih pozornosti, ki so sicer na voljo v samem TIC-u. Dodatno bodo ponudbo obogatili izdelki lokalnih umetnikov in drugih deležnikov na področju turizma v mestu.  TIC Celje na Glavnem trgu ob tem ostaja odprt po običajnem decembrskem delovnem času, razen ob nedeljah, ko bo zaprt.
Okrepljeno sodelovanje z mestnimi ponudniki in želja, da bi praznim lokalom vsaj ob kakšni priložnosti ali za nekaj časa vdihnili novo življenje, bo letos botrovala še večjemu številu tovrstnih vsebin. Poleg praznično okrašenih izložb na različnih lokacijah v mestu bo v Gubčevi ulici v Celju ponudnik Sladoled pri Nejcu odstopil zaenkrat še prazen poslovni prostor. V njem bo zaživela Piškotarna, pravljična ustvarjalnica piškotov. Vsak ponedeljek in petek se bo mogoče udeležiti peke piškotov z Ivano, 7. decembra pa tudi peke medenjakov s Pergerji, ki to obrt gojijo že od 1757.
Prostor začasne rabe Glavni trg 8 bo dobil novo začasno vsebino. Spremenil se bo v Božičkovo tovarno daril. Po prvem festivalu Okusi Celja bo 14. decembra sledila njegova zimska izpeljanka. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji baleta. V okviru novega celjskega plesnega cikla bo v Celju prvič gostoval pravi balet, in sicer Ukrajinski klasični balet. Priznani mednarodni baletni ansambel bo na odru Celjskega doma uprizoril prizore iz dveh slavnih baletov Petra Iljiča Čajkovskega, Hrestača in Trnuljčice. Med dogajališči bosta dve novi, in sicer Slomškov trg, na katerem bo stal tudi adventni venček, ter Guštova Mestna plaža v zimski preobleki. S posebnim zimskim pevskim sprehodom po mestu bodo v Celju 10. decembra obeležili svetovni dan zborovskega petja, kar nekaj bo t.i. pop-up dogodkov, recimo zimski brunch in ustvarjalni pop-up.

Že uveljavljene uspešnice

»Morda izpostavim lanskoletno veliko uspešnico Severni pol, ki bo tudi letos stal na Krekovem trgu in četrtkove Vročice z vročimi pijačami, okusi in glasbo. Za slednjo bodo poskrbeli DJ-ji in barmani. Kot običajno pripravljamo Miklavževanje, več kot doslej bo uličnih animacij v celotnem starem mestnem jedru, seveda bo svoja vrata, že 24. leto zapored odprla Pravljična dežela, nadaljujemo tudi s tradicijo pohodov z baklami na Stari grad na božični dan, adventnimi nedeljami s prižigom svečke na venčku, adventnim petjem in adventnimi vodenji. Tu so še balet in musical v izložbi ter seveda koncerti na prostem. Drsalni klub Celje tudi letos pripravlja predstavo na ledu, tokrat s posebno gostjo, Dašo Grm. V mestu bodo tudi različni foto kotički in svetlobna projekcija,« je Maja Voglar naštela le nekaj od več kot 60 dogodkov. Razkrila je tudi, da bo vseh koncertov 16, potekali pa bodo na treh dogajališčih. Za koncerte na Glavnem in Krekovem trgu bodo poskrbeli v Zavodu Celeia Celje, za tiste na zvezdi pa tamkajšnji gostinski ponudnik. To je njihov doprinos k sodelovanju in soustvarjanju mestnega utripa ter programa Pravljično Celje 2023. Kot običajno bo v Celju tudi letos silvestrovanje na prostem, in sicer prvič z dvema zasedbama, LPS in Zvita feltna. Ob tem je Maja Voglar izpostavila še nekaj: »Eden od omenjenih koncertov na prostem bo plačljiv. Prav tako bomo pobirali vstopnino za Zimski srednjeveški dan in prodajali kupone za kulinarični festival Okusi Celja. Nekaj evrov bo treba plačati tudi za peko piškotov v Piškotarni. Še vedno pa velika večina dogodkov ostaja brezplačnih in dostopnih zelo širokemu občinstvu.« 

24 let Pravljične dežele

Pravljična dežela je najbolj prepoznavna programska vsebina Pravljičnega Celja. Letos bo svoja vrata odprla že 24. leto zapored, in sicer 15. decembra. V sedemnajstih dneh bo pravljično dogajanje potekalo v dopoldanskem času za otroke iz Celja in regije, v popoldanskem pa za splošno javnost, predvsem družine z majhnimi otroki. Vsako leto je v Pravljični deželi nov vilinski zbor z avtorskimi pravljicami, ki obiskovalce popeljejo skozi pravljična in praznična doživetja.
Kot je povedala Vladimira Skale, vodja Pravljične dežele, ta obsega tri različne sklope: »Pravljično akademijo, v okviru katere s pravljično avdicijo k sodelovanju privabijo in usposobijo nove animatorje. Drugi sklop predstavlja sama izvedba vsakodnevnega programa Pravljične dežele, v katerem vsak dan sodeluje več kot 20 izvajalcev. Tretji pa so pravljični vlaki, s katerimi se, v sodelovanju s Slovenskimi železnici, obiskovalci pripeljejo iz smeri Ljubljane, Maribora in Velenja. Letos bo teh vlakov 8.« Pravljično akademijo vodi Marijana Kolenko, ki poudarja, da je Pravljična dežela zaščitni znak Pravljičnega Celja. Njena največja vrednost je, da ni instant kopija nikogar, ni od nikogar uvožena in je, doslej še nikomur v Sloveniji ni uspelo kopirati.

V Zavodu Celeia Celje pričakujejo, da bo njihove prireditve v okviru Pravljičnega Celja obiskalo okrog 70.000 obiskovalcev, kar je podobno kot lani, ko je sicer pravljični program potekal pet tednov. Za celoten program, ki ga delno pripravljajo tudi v sodelovanju s partnerji, bodo odšteli okrog 190.000 evrov, kar je več kot lani. »Atraktivnejši in kakovostnejši program prinaša višje stroške, obenem pa, s plačljivimi vsebinami, zagotavlja prilive, ki jih doslej ni bilo,« je še pojasnila Maja Voglar.

Praznična krasitev

  • 124.800 drobnih LED lučk - svetlobne zavese preko ulic, pri Narodnem domu, žarnice na smrekah in drevesih, smreka na Stanetovi ulici.
  • 600 metrov svetlobnih cevi.
  • 400 kosov nesvetlečih okraskov.
  • 5 napisov Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela.
  • 12 svetlečih verig na velikih smrekah (snow fall).
  • 14 svetlobnih verig na drevesih.
  • 68 metrov zelenih, nesvetlečih girland.
  • 56 svetlobnih likov.
  • 7 svetlečih krogel.
  • 4 sveče na adventnem vencu.
  • 3 liki v foto kotičkih (kočija, zvezda, smreka z medvedkom).

Zakladnica daril (Gubčeva & Lilekova ulica)
Od 2. do 23. decembra 2023
  • 19 ponudnikov v 14 hiškah.
  • 1 gostinec.

Ponudniki gostinskih storitev na prostem 
  • 3 ponudniki na zvezdi.
  • 1 ponudnik na Krekovem trgu.

Koncerti na prostem

Glavni trg
9. 12. 2023
Decembrovanje z Radiem Fantasy 90-ta: Colonia
16. 12. 2023
Batista Cadillac
23. 12. 2023
Decembrovanje z Radiem Fantasy: Flirt
24. 12. 2023
Celjski Dixieland
25. 12. 2023
Christmas Special: Vocal BK Studio

Krekov trg
26. 12. 2023
Tabu
27. 12. 2023
Glasbena romantična zgodba z Nušo Derenda, Alenko Godec, Matjažem Kumljem in drugimi
28. 12. 2023
Help! A Beatles Tribute
29. 12. 2023
Senidah (plačljivo)
31. 12. 2023
Silvestrovanje: LPS & Zvita Feltna

Na zvezdi
6. 12. 2023
8. 12. 2023
13. 12. 2023
20. 12. 2023
22. 12. 2023
30. 12. 2023

Program Pravljično Celje 2023 bo dostopen:
  • na www.visitcelje.eu
  • v tiskani publikaciji Pravljično Celje 2023.
  • FB profil Visit Celje.

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje