Evropska komisija je dne 15.2.2022 v okviru programa »Digital Europe Programme« objavila javni razpis za vzpostavitev zmogljivosti za preizkušanje in poskuse na področju umetne inteligence.

V sklopu naslavljanja umetne inteligence skozi sektorska orodja/vozlišča za testiranje in eksperimentiranje, (t.i. TEF – Testing and Experimentation Facilities) se naslavljajo različna področja.
Na javni razpis se lahko prijavijo konzorciji nacionalnih vozlišč in/ali satelitov, ki bodo zagotavljali tovrstne zmogljivosti, pri čemer morajo biti konzorciji sestavljeni iz vozlišč in/ali satelitov iz več držav članic, vsaka država članica pa mora ob prijavi zagotoviti 50% delež sofinanciranja, predvidenega za delovanje nacionalnega vozlišča/satelita v  konzorciju:

  • do 5 mio EUR v primeru, da partnerji oblikujejo vozlišče oz.
  • do 2 mio EUR v primeru, da partnerji oblikujejo satelitsko vozlišče.
Sestavni del obvezne dokumentacije ob prijavi konzorcija na razpis Evropske Komisije je zaveza države članice o zahtevanem deležu sofinanciranja za vsakega partnerja posameznega vozlišča.

V sklopu naslavljanja umetne inteligence skozi sektorska orodja/vozlišča za testiranje in eksperimentiranje, (t.i. TEF – Testing and Experimentation Facilities) v zgoraj navedenem javnem razpisu Evropske komisije, se naslavljajo različna področja, za katera se država članica zaveže, da bo zagotovila financiranje. Možna področja so prehrana, zdravstvo, pridelovalna in predelovalna industrija in pametna mesta in skupnosti. Ta vozlišča bodo omogočila pridobitev skupnih in visoko specializiranih virov, ki se lahko delijo na ravni Evrope. Vzpostavljena bo tudi platforma zagotavljanja umetne inteligence glede na povpraševanje (t.i. AI-on-demand), ki bo predstavljala katalog virov, ki temeljijo na umetni inteligenci in t.i. tržnico (ang. marketplace), namenjeno orodjem umetne inteligence, ki temeljijo na zaupanju in so izdelani v Evropi z namenom uporabe v javnem in zasebnem sektorju.   

Evropska komisija v sklopu tega razpisa načrtuje financiranje enega konzorcija na evropski ravni, zato bo Slovenija v sklopu tega razpisa podprla en nacionalni konzorcij na področju zdravstva, v kolikor se bo ta konzorcij uvrstil v financiranje tudi v sklopu izbranega konzorcija na ravni Evropske unije. Za ta namen načrtujemo sredstva v okviru Večletnega finančnega okvirja 2021-2027 in sicer v višini izpolnitve pogoja za vzpostavitev t.i. satelitskega vozlišča.

Izkaz interesa za sodelovanje na navedenem projektu posredujte na e-mail naslova: nena.dokuzov@gov.si (MGRT) in eva.treven@gov.si (SDP) najkasneje do 08.04.2022.

Dodatne informacij o razpisu v angleščini najdete na spletni strani

PR: MGRT