Na 21. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki soglasno potrdili Istrsko kulturno strategijo Kultura.

Izola, 18. februar 2022 – PIKA do leta 2030 ter sklep koordinacije županov občin slovenske Istre o uradnem lastnem imenu območja vseh štirih občin.

Uvodoma je občinski svet obravnaval sklep koordinacije županov občin slovenske Istre o poimenovanju območja štirih obmorskih občin. Svetniki so soglašali s predlogom, da se lastno ime Slovenska Istra/Istria slovena oz. Istra/Istria vključi v slovenski pravopis kot uradno lastno ime. O tem bosta odločali Komisija za standardizacijo in Pravopisna komisija ZRC SAZU, če bodo s sklepom županov soglašali občinski sveti vseh štirih občin.

Nato so svetniki soglasno potrdili skupno kulturno strategijo občin Koper, Piran, Izola in Ankaran Kultura.PIKA za obdobje 2021–30. Prvi dokument te vrste v Sloveniji je bil oblikovan v tesnem sodelovanju s kulturnim sektorjem in vsemi štirimi občinskimi upravami. Strategija bo implementirana preko akcijskih načrtov, ki bodo sprotno evalvirani. Na tej osnovi jo bo mogoče periodično prilagajati. S sprejetjem Istrske kulturne strategije Kultura.PIKA ne bodo nastale dodatne finančne obremenitve v proračunu Občine Izola za leto 2022. 

V nadaljevanju je občinski svet potrdil zapisnik 20. redne seje, nato so svetniki obravnavali letno poročilo, program dela in finančni načrt Javnega zavoda Mestna knjižnica Izola ter Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola. Iztok Škerlič, direktor JZP Izola, je povedal, da se z letošnjim letom izteče obdobje uspešnega delovanja zavoda, v katerem so pridobili 7,5 milijona evrov nepovratnih sredstev – o njegovem nadaljnjem obstoju bo občinski svet odločal še pred poletjem. Marina Hrs, direktorica knjižnice, je izpostavila  neprekinjeno možnost izposoje gradiva v času koronavirusa, povečan virtualni obisk knjižnice ter izdajo publikacije 100 zanimivih Izolanov in dveh publikacij za otroke.

Sledila je druga obravnava spremenjenega in dopolnjenega Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Vrtec Mavrica Izola, ki ga je občinski svet potrdil. Predstavnica Urada za družbene dejavnosti je obenem seznanila prisotne s tem, da je občina pridobila gradbeno dovoljenje za nadgradnjo zdravstvenega doma. Ocenjena vrednost projekta znaša dober milijon evrov; občina bo za investicijo namenila okrog 600.000 evrov lastnih sredstev, za preostalih 400.000 evrov pa bo še danes vložila prijavo za pridobitev nepovratnih sredstev državnega proračuna.

Sledila je obravnava Poslovnega načrta JP Komunala Izola za leto 2022, ki so ga svetniki sprejeli. Direktor Denis Bele je povedal, da je podjetje doseglo svojo namero s 60 % ločeno zbranih odpadkov in bilo učinkovito tudi pri pridobivanju nepovratnih sredstev. Obenem so si v JP Komunala Izola zastavili ambiciozen cilj, ki do leta 2025 predvideva kar 70 % zbranih ločenih odpadkov. V zadnjih letih je občina prodala tudi 13 stanovanj (manjših enot v večstanovanjskih objektih), ki so bila pred tem več let prazna in precej dotrajana. Z izkupičkom je zgradila oz. popolnoma prenovila skupno 19 stanovanj in tri poslovne prostore. »V podjetju vseskozi stremimo k ohranjanju življenja v starem mestnem jedru, vendar moram poudariti, da je včasih posamezna stanovanja v večstanovanjskih objetih neekonomično obnavljati, zaradi česar si prizadevamo za njihovo prodajo, pridobljena sredstva pa vlagamo v novejša stanovanja/novogradnje,« je utemeljil direktor. 

Občinski svet je v nadaljevanju sprejel sklep o vrednosti točke za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča – NUSZ na območju občine Izola za letošnje leto. Ta ostaja enaka lanskoletni z ozirom na trenutne ekonomske razmere, ki so slabše zaradi epidemije covida-19.

V okviru razpolaganja z nepremičnim premoženjem Občine Izola so svetniki potrdili prodajo več manjših nepremičnin in menjavo solastniškega deleža.

Nadalje so sprejeli spremenjeni in dopolnjeni Odlok o koncesiji za upravljanje in izgradnjo posameznih delov pristanišča (pomol A in B)

Občinski svet je nazadnje soglasno pritrdil projektu nadgradnje ZD Izola ter sprejel predloge Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Podal je pozitivno mnenje o izbiri kandidatke za ravnateljico vzgojno izobraževalnega zavoda Vrtec Mavrica Izola, Martine Langus. 

Ob izteku seje je župan Danilo Markočič seznanil prisotne z namero, da bi občina zagotovila stanovanje za potencialnega pediatra, ki bi deloval v Izoli. »Tako bi našim najmlajšim zagotovili ustrezno zdravstveno oskrbo,« je sklenil in nadaljeval: »Kot ste seznanjeni, smo iz medijev izvedeli za odločitev upravnega odbora DUTB o prenosu lastninske pravice za območje ladjedelnice na državo, kar je z vidika pogajanj ugodno, saj ne bo prevladal zasebni interes. Občina v OPN, ki sicer ni bil uveljavljen, tam predvideva turistično dejavnost. Po uveljavitvi krovnega prostorskega akta bo sledila priprava OPPN za dotično območje. Na tem mestu bomo prisluhnili željam občank in občanov ter lokalne skupnosti, vsekakor pa si nihče na tem območju ne želi vojaških vsebin.« 

PR: Občina Izola