Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica |Sreda, 1. marec 2023, ob 18.00

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica |Sreda, 1. marec 2023, ob 18.00


V sredo, 1. marca 2023, ob 18. uri vabimo na letošnje drugo srečanje znotraj pogovornega cikla POTOHODCI. Po štirih letih se k nam vrača Jakob J. Kenda – slovenski prevajalec, literarni zgodovinar in pisatelj, ki je kot prvi Slovenec prehodil znamenito ameriško Apalaško pot. Zdi se, da je bila le-ta nekakšna priprava na Slovensko planinsko transverzalo, ki jo je prav Kenda prvi sklenil v krožno pot in določil potek celotne trase. Pot je v celoti tudi prehodil z otrokoma in prijatelji ter jo povzel v potopisni roman TRANSVERZALA, ki ga bo novogoriškemu občinstvu predstavil v pogovoru z novinarjem in strastnim pohodnikom Nacetom Novakom. Poleg potopisnega romana bo Kenda predstavil tudi VODNIK PO TRANSVERZALI, ki sledi preizkušenemu načinu, kako jo prehoditi. Vabljeni na Potohodce v Malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica, vstopnina 4 €.


Med Potohodce se po štirih letih vrača Jakob J. Kenda – slovenski prevajalec, literarni zgodovinar, pisatelj in kulturni menedžer, ki je kot prvi Slovenec prehodil znamenito ameriško Apalaško pot, na podlagi katere je napisal prvi potopisni roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike. Prehojena Apalaška pot je, zdi se, bila priprava na Slovensko planinsko transverzalo, ki jo je prav Kenda prvi sklenil v krožno pot. Transverzala je bila namreč kot krožna planinska pot predlagana že leta 1951, vendar so jo iz političnih in drugih razlogov uspeli speljati le polovico. Leta 2019 pa je prav on določil potek celoten trase ter jo skupaj s svojima otrokoma in prijatelji tudi prehodil. Izrazito združevalna pot zdaj s 1.200 kilometri dolžine in poskočnimi 70 kilometri skupnega vzpona končno zaobjema vse raznolike obraze slovenskega planinskega sveta od divjinskega do alpskega.

Potopisni roman TRANSVERZALA je tako svojevrstno nadaljevanje večkrat nagrajene uspešnice Apalaška pot. Jakob J. Kenda tokrat s svojim slikovitim, sočnim jezikom in začimbo humornih vložkov prikazuje pot, ki se vije prek njegove lastne dežele. Pripoved tako nudi vpogled v preteklost, a predvsem sodobnost avtorjeve domovine, in to s prepletenim vencem utrinkov in tem, ki jih ves čas povezujejo tudi bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah. Poleg potopisnega romana nam bo Kenda predstavil tudi VODNIK PO TRANSVERZALI, ki se namreč vije od enega do drugega zaščitenega naravnega območja in tako obišče 1 narodni park, 1 regijski park, 2 geoparka, 4 zaklade svetovne naravne in kulturne dediščine, 6 pragozdov, 8 krajinskih parkov in kar 22 gozdnih in botaničnih rezervatov. Med vsemi pravimi transverzalami je edina krožna. Dolžina vseh njenih odsekov skupaj znaša uglednih 1406,3 km, skupni vzpon poskočnih 80,6 km, za celotni krog Transverzale potrebuješ dva meseca. Primerna je za vsakogar in nudi vsakemu svoje veselje: ob zahtevnih ali zelo zahtevnih odsekih je vedno tudi manj zahtevna različica. Z avtorjem se bo pogovarjal novinar in strasten pohodnik Nace Novak.

VIR: KDNG