Projekcija celovečernega dokumentarca in pogovor z Rokom Rozmanom

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica |Sreda, 1. februar 2023, ob 18.00


V sredo, 1. februarja 2023, ob 18. uri vabimo na letošnje prvo srečanje znotraj pogovornega cikla Potohodci. Na sporedu bo projekcija celovečernega dokumentarnega filma Ena za reko: Zgodba Save, ki ji bo sledil pogovor z Rokom Rozmanom, olimpijcem, naravovarstvenikom, aktivistom, producentom in ustanoviteljem gibanja Balkan River Defence. Zgodba Save, prejemnica 8 mednarodnih filmskih nagrad, bo tudi v tekmovalnem programu prihajajočega 17. Festivala gorniškega filma. Vabljeni na Potohodce v Malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica, vstopnina 4 €.


Vračajo se Potohodci, pogovorni cikel Kulturnega doma Nova Gorica, v katerem o svojih doživetjih spregovorijo popotniki, publicisti, raziskovalci tujih kultur, ekstremni športniki, inovativni podjetniki in raznovrstne zanimive osebnosti, ki ubirajo samosvoje življenjske poti ter tako opogumljajo in navdihujejo naš vsakdanjik. Znotraj cikla ponujamo projekcije fotografij in filmov, predstavitve knjig in raznoraznih pobud, srečanja spremljajo tudi pogovori z avtorji, uredniki, režiserji, aktivisti in njihovi gosti.

V letošnji sezoni bomo ponudili tri zanimiva srečanja, znotraj prvega, ki bo v naši mali dvorani na sporedu prihodnjo sredo, 1. februarja 2023 ob 18. uri, pa bomo gostili olimpijca, naravovarstvenika, aktivista, producenta in scenarista Roka Rozmana, ki se ga spomnimo kot snovalca in člana produkcijske ekipe 13-krat nagrajenega filma Nepoškodovane (The Undamaged) ter predstavnika gibanja Balkan River Defence, ki smo ga v novogoriškem kulturnem domu gostili že dvakrat.

Filmska pripoved Ena za reko: Zgodba Save prikaže potovanje štirih pojavnih kajakašev po najdaljši slovenski reki, tekoči povezavi med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. Celovečernemu dokumentarcu sta lastna čudovita fotografija Rožleta Bregarja in Mitje Legata ter izjemna glasbena kulisa skladatelja Janeza Dovča ter Brencl Bande, Katalene in kranjskega rock banda Le Serpentine. Vse to je pripomoglo k že osvojenim osmim nagradam na filmskih festivalih v Italiji, ZDA, Kanadi, Indiji, Srbiji in na Slovaškem ter tisti najbolj sveži, osmi nagradi, ki jo je film decembra prejel kot najboljši domači film 15. BOFF-a (Bovec Outdoor Film Festival) po izboru gledalcev. Film bo v tekmovalnem programu predvajan tudi znotraj prihajajočega slovenskega 17. Festivala gorniškega filma.

Po projekciji celovečernega dokumentarca bo Rozman spregovoril o popotovanju, ki ga je skupaj s kolegi namenil spoznavanju najdaljše slovenske reke, njene divje preteklosti, temne zgodovine, barvite sedanjosti in negotove prihodnosti ter delu in učinkih poslanstva gibanja Balkan River Defence. Vstopnina 4 €.



Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije dogodka.
V naprej se zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

VIR: KDNG