Projekcija celovečernega dokumentarca Temni pokrov sveta v družbi Matevža Lenarčiča in ogled kratke filmske pripovedi Ne ujemite vetra

Projekcija celovečernega dokumentarca Temni pokrov sveta v družbi Matevža Lenarčiča in ogled kratke filmske pripovedi Ne ujemite vetra

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica |sreda, 17. januar 2024 | ob 18.00


V sredo, 17. januarja 2024, ob 18. uri vabimo na letošnje prvo srečanje znotraj zimskega pogovornega cikla Potohodci, v sklopu katerega si bomo v družbi velikega Matevža Lenarčiča, letalca, alpinista, fotografa, avanturista in borca za okoljske spremembe, ogledali dokumentarni film Temen pokrov sveta pod katerega se podpisuje režiser Amir Muratović. V sklopu letošnjega sodelovanja s festivalom BOFF si bomo tokrat ogledali tudi kratko irsko-angleško filmsko pripoved Ne ujemite vetra, filmsko-poetični poklon divjini. Vabljeni na Potohodce v Malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica, vstopnina 5 €.


Vračajo se Potohodci, pogovorni cikel Kulturnega doma Nova Gorica, v katerem o svojih doživetjih spregovorijo popotniki, publicisti, raziskovalci tujih kultur, ekstremni športniki, inovativni podjetniki in raznovrstne druge zanimive osebnosti, ki ubirajo samosvoje življenjske poti ter tako opogumljajo in navdihujejo naš vsakdanjik. Znotraj cikla ponujamo projekcije fotografij in filmov, predstavitve knjig in raznoraznih pobud, srečanja spremljajo tudi pogovori z avtorji, uredniki, režiserji, aktivisti in njihovi gosti.

V letošnji sezoni smo v sodelovanju s festivalom filma, športa, ekologije in narave BOFF – Bovec Outdoor Film Festival pripravili tri zanimiva srečanja na katerih si bo moč ogledati kar dve slovenski filmski produkciji, ki sta svojo premiero doživeli prav na bovškem festivalu: Dannoč (Mitja Legat, Slovenija, 2023, 10 min.) in Tiha moč (Peter Vrčkovnik, Slovenija, 2023, 19 min.). Na sporedu bo tudi letošnji zmagovalni tuji film po izboru občinstva Večna lenoba (Eternal Flemme, Nicolas Bossard, Avstria, Švica, 2023, 26 min.)

Na prvem srečanju, ki bo v naši mali dvorani na sporedu že prihodnjo sredo, 17. januarja 2024 ob 18. uri, se bomo posvetili naravi in ekologiji z ogledom kratke filmske pripovedi Ne ujemite vetra (Don’t Imprison the Wind, VB in Irska, 2023, 9 min.), ki s prikazom našega odnosa do narave skozi plezanje, muharjenje, deskanje na vodi idr. izpostavlja pomen divjine ter moči in lepote, ki jo v pričakovanju našega prebujenja in zavedanja čuva za nas v svojih skritih kotičkih.

Sledila bo projekcija slovenskega dokumentarnega celovečerca Temni pokrov sveta (Slovenija, 2022, 88 min.), v katerem letalec, alpinist, fotograf, avanturist in borec za okoljske spremembe Matevž Lenarčič, tudi gost večera, prikazuje naš planet kot nekaj resnično čudovitega in čarobnega, pa četudi ga vse bolj opredeljujejo in uničujejo velika žarišča podnebnih sprememb.

Vabljeni v našo družbo, enotna cena vstopnice je 5 €.

VIR: KDNG