V torek, 22. novembra, je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (s prenosom prek platforme ZOOM) potekal posvet na temo Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027.

V torek, 22. novembra, je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (s prenosom prek platforme ZOOM) potekal posvet na temo Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027. Posveta so se udeležili tudi Maja Majnik, Lenka Grošelj in Marijan Mržek z Občine Idrija.

Aprila letos je bil sprejet zakon, ki v obdobju med letoma 2023 in 2027 predvideva 150 milijonov evrov sredstev za financiranje in sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo v Sloveniji. Vlada bo do konca marca 2023 sprejela letni načrt izvajanja zakona z opredelitvijo prioritetnih področij za financiranje, na osnovi potrjenega načrta pa bo ministrstvo pripravilo javni razpis za sofinanciranje in financiranje investicij.
Zanimanje za posvet je bilo zelo veliko in udeležili so se ga predstavniki lokalnih skupnosti, športnih zvez ter drugih zainteresiranih organizacij. Ministrstvo ni podalo informacij o kriterijih za izbor projektov, ki bodo sofinancirani, ali o višini sofinanciranja, so pa udeležence pozvali, naj pošljejo predloge investicij, ki pa morajo biti pripravljeni do te mere, da je dokumentacija večinoma že povsem urejena.
Občina Idrija želi v bližnji prihodnosti prioritetno vlagati tudi v športno infrastrukturo, saj so taki vložki nujno potrebni, zato že ima v celoti ali delno pripravljenih kar nekaj projektov. Tako je lahko na ministrstvo že posredovala dva projekta: obnova Modre dvorane v Idriji in rekonstrukcija nogometnega stadiona, pri kateri bi poleg igralne površine uredili tudi razsvetljavo igrišča ter pridobili atletsko stezo in pomožne atletske objekte, ki bi omogočali razvoj novih športnih aktivnosti v naši občini. Ministrstvo bo prejete projekte evidentiralo do 15. decembra 2022, zato bo Občina Idrija do takrat dokončala še investicijski dokument za izgradnjo telovadnice pri Osnovni šoli Godovič, za katero je idejni projekt že pripravljen.
Kot rečeno, ministrstvo v tej fazi še ni pojasnilo, kako in v kakšni višini bodo dodeljena posamezna sredstva, ker pa imamo projekte že pripravljene in lahko z njimi že predhodno opozorimo na problematiko športne infrastrukture v občini, upamo, da bo Občina Idrija na prihajajočih razpisih lahko uspešno kandidirala. 

Mateja P

VIR: Občina Idrija