Za postavitev ograje na parceli se običajno odločimo, ko želimo zavarovati svojo zasebnost ali zgolj zaradi lepšega videza okolice hiše.

Za postavitev ograje na parceli se običajno odločimo, ko želimo zavarovati svojo zasebnost ali zgolj zaradi lepšega videza okolice hiše. Preden gremo v tovrstno investicijo, je dobro, da najprej preverimo, kaj o tem zahtevajo prostorski akti občine. Investitorjem priporočam, da si na pristojni občini pridobite informacije o pogojih postavitve ograje oziroma vložite vlogo za pridobitev lokacijske informacije, iz katere bo natančno razvidno, kako lahko omejite zemljišče. Ograja namreč ne more biti postavljena v nasprotju s prostorskimi akti občine, ti lahko določajo najvišjo dovoljeno višino, oddaljenost od meje in celo materiale, iz katerih je lahko narejena ograja. Če ograja ni postavljena v skladu z vsemi navedenimi pogoji, govorimo o nelegalni ali neskladni gradnji.

Uredba o razvrščanju objektov določa naslednje pogoje za postavitev ograje:

·         ograje uvršča med enostavne objekte, če ne presegajo višine 2,2 metra – v tem primeru gradbeno dovoljenje ni potrebno. Pri ograjah višine od 2,2 metra pa do višine 3,5 metra gre za nezahteven objekt in je potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt (Gradbeni zakon, ki velja od junija 2022, in Uredba o razvrščanju objektov, ki velja od julija 2022);

·         če s prostorskim izvedbenim aktom ni posebej predpisan odmik ograje od meje sosednjih zemljišč (najpogosteje 0,5 metra), je lahko ograja postavljena največ do meje parcele, na kateri se gradi, vendar tako, da se z gradnjo ne posega na sosednje zemljišče;

·         ograja, ki je medsosedska in označuje potek meje, se lahko gradi na meji, vendar le, če se lastniki zemljišč, ki jih razmejuje, o tem pisno sporazumejo;

·         ob javni cesti zgornji rob ograje oziroma lega ne sme posegati v polje preglednosti, pred gradnjo takšne ograje je treba obvezno pridobiti soglasje upravljavca javne ceste, saj varovalni pas javnih občinskih cest znaša od 4 do 6 metrov (pri nekaterih občinah celo 8 metrov).

 

Ali za postavitev ograje potrebujemo gradbeno dovoljenje?

Ograje, višje od 2,2 metra, spadajo med nezahtevne objekte, za gradnjo katerih si je treba v skladu z gradbenim zakonom, kot že navedeno zgoraj, pridobiti gradbeno dovoljenje. Pred gradnjo ograje kot nezahtevnega objekta si morate investitorji najprej pridobiti mnenja pristojnih mnenjedajalcev, med katerimi je obvezno mnenje občine. Občina  o nameravani gradnji izda mnenje o skladnosti s prostorskim aktom, priključevanju na cesto ter pogojih in dopustnosti morebitnega poseganja ograje v varovalni pas ceste. Mnenje si boste morali pridobiti tudi od vseh drugih upravljavcev infrastrukture, če bo ograja postavljena v varovalnem pasu, kjer ta poteka (npr. električni, vodovodni ali telekomunikacijski kabel v bližini bodoče gradnje - 3 metre od osi). Po pridobitvi opisanih mnenj boste investitorji vložili zahtevo za pridobitev tako imenovanega »manjšega« gradbenega dovoljenja z dokumentacijo, ki jo lahko izdelate kar sami, na predpisanem obrazcu, s prikazom tlorisa in značilnimi prerezi (profili), pogledi in oblikovanjem terena. Taksa za pridobitev gradbenega dovoljenja znaša 22,70 evra, če pa boste zahtevo poslali prek portala eUprava, se taksa (za vlogo) zmanjša za 4,5 evra. Če nameravate gradnjo nezahtevne ograje izvajati v lastni režiji, boste morali pred gradnjo določiti še nadzornika, vsaj 8 dni pred začetkom gradnje pa na upravni enoti prijaviti tudi začetek gradnje.

 

Ograje, nižje od 2,2 metra, spadajo med enostavne objekte in zanje pridobitev gradbenega dovoljenja ni potrebna. Kljub temu pa postavitev ne sme biti v nasprotju s prostorskim izvedbenim aktom občine. Investitorji si morate pred začetkom gradnje obvezno pridobiti lokacijsko informacijo, iz katere izhaja, da je gradnja ograje v skladu s prostorskim izvedbenim aktom, soglasje si boste morali pridobiti tudi od vseh drugih, zgoraj navedenih upravljavcev varovanih območij in varovalnih pasov gospodarske infrastrukture, če bo postavljena v varovalnem pasu, kjer ta poteka. Gradite jih lahko v lastni režiji, določitev nadzornika ni obvezna.

 

Postavitev ograje in oddaljenost od meje

Uredba o razvrščanju objektov ne določa pogojev za umeščanje ograje ali opornega zidu v prostor, kar pomeni, da je ta določena v prostorskem aktu posamezne občine. Kadar prostorski akt ne določa odmika od meje, lahko gradimo do meje, za gradnjo na meji pa potrebujemo soglasje soseda.

 

Simona Stanter

VIR: Občina Polzela