Na današnji dan se spreminja seznam blaga, ki je predmet nadzora v Uniji in zajema konsolidirano spremembo seznamov blaga z dvojno rabo, ki so bili posodobljeni v mednarodnih izvoznih režimih v letu 2021.

Z današnjim dnem je upoštevanje seznama zavezujoče za vsa podjetja, ki trgujejo z blagom z dvojno rabo - torej z blagom, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene.
Štirje mednarodni izvozni režimi (Wassenarska ureditev WA, Skupina jedrskih dobaviteljic NSG, Avstralska skupina AG in Režim nadzora raketne tehnologije MTCR) tako vsako leto pregledujejo sezname blaga z dvojno rabo iz svoje pristojnosti. Te posodabljajo glede na napredek in razvoj tehnologij, njihovo možno uporabo iz varnostnih vidikov, razširjenost uporabe in njihovo dosegljivost izven režimov.

Evropska unija po letnih spremembah v mednarodnih izvoznih režimih pripravi kompilacijo, kjer naredi enoten seznam nadziranega blaga z dvojno rabo, ki ga je potrebno upoštevati v vseh državah članicah. Danes tako v veljavo stopa Delegirana uredba Komisije (EU) 2023/66 z dne 21. oktobra 2022 o spremembi Uredbe (EU) 2021/821 Evropskega parlamenta in Sveta glede seznama blaga z dvojno rabo. S to uredbo se spreminja seznam blaga v Prilogi I k Uredbi (EU) 2021/821, ki je predmet nadzora v Uniji in zajema konsolidirano spremembo seznamov blaga z dvojno rabo, ki so bili posodobljeni v mednarodnih izvoznih režimih v letu 2021. 

  • Nadzor strateške trgovine

  • Nadzor strateške trgovine se zagotavlja zaradi varnostnih tveganj in pomeni nadzor nad posameznimi dejavnostmi trgovine, kot so izvoz, prenos, posredovanje, zagotavljanje tehnične pomoči in podobno.

VIR: MGRT